Zašto se sunđeri za pranje sudova prave u različitim bojama?

Lifestyle 10. jul 202406:55 2 komentara
Sunđeri za pranje sudova
Shutterstock/Andrew Angelov

Pojedinačne boje sunđera nisu slučajno izabrane. Svaka boja bi trebalo da predstavlja drugačiji nivo abrazivnosti.

Danas, kada domaćinstva traže efikasne načine da svoje domove održe čistim, odabir pravog pribora za pranje posuđa postaje neočekivano važan.

Mnogi od nas ne shvataju da čak i nešto tako jednostavno kao što je sunđer za sudove može imati specifičnosti kojih bi trebalo da budemo svesni, a boja sunđera za sudove može da ima ključnu ulogu u izboru pravog za specifične svrhe.

Boje i njihovo značenje

Pojedinačne boje sunđera nisu slučajno izabrane. Svaka boja bi trebalo da predstavlja drugačiji nivo abrazivnosti, što znači koliko je grub ili mekan abrazivni sloj sunđera, prenosi N1 Sarajevo.

Ova razlika pomaže da se odredi za koju vrstu posude ili površine je sunđer najpogodniji, tako da ga ne oštetite.

Žuti sunđer: Najmekši je i idealan za pranje lomljivog staklenog posuđa i porcelana koji se lako može ogrebati.

Plavi sunđer: Ova boja ukazuje na to da je sunđer i dalje dovoljno nežan da ne ošteti staklo i finije površine, ali istovremeno efikasno uklanja manju prljavštinu.

Crveni, narandžasti, ružičasti sunđer: Ove boje označavaju srednje abrazivne sunđere koji su pogodni za višenamensku upotrebu, uključujući tvrđe mrlje od posuđa, ali bez rizika od grebanja.

Zeleni sunđer: Označava najtvrđe sunđere, namenjene uklanjanju zapečenih i osušenih ostataka hrane. Ove sunđere treba pažljivo koristiti, posebno na osetljivim površinama.

Abrazivni sloj na sunđeru

Abrazivni sloj, obično zelen ili plavi na jednoj strani sunđera, ključan je za efikasno uklanjanje prljavštine.

Dok zeleni sloj može biti previše grub za neke površine, plavi je dizajniran da bude nežniji i spreči grebanje.

Higijena sunđera za posuđe

Higijena sunđera je ključna za osiguranje sigurnosti i čistoće prilikom pranja posuđa.

Sunđeri mogu da sadrže štetne bakterije, od kojih je jedna posebno opasna

Redovno čišćenje i dezinfekcija sunđera, na primer u mikrotalasnoj pećnici ili u mešavini vode i dezinfekcionog sredstva, pomaže u održavanju sunđera u dobrom stanju i produžava njihov rok trajanja.

Zamenite sunđere čim osetite neprijatan miris, to je još jedan važan korak u održavanju higijene u kuhinji.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare