Zašto slavski kolač puca?

Lifestyle 30. dec 202208:57 komentar
Shutterstock

Kolač za slavu ste lepo pripremili, ali on je na kraju pukao po vrhu i to je upropastilo ceo doživljaj? Zato je dobro znati zašto slavski kolač puca.

Kada otkrijete uzrok, lakše ćete naći rešenje za ovaj problem, pa će vaš slavski kolač biti kao za izložbu.

Suva površina

Ako vidite da je testo napuklo tokom narastanja pred pečenje, vrlo je moguće da će se te pukotine proširiti kasnije tokom pečenja, pa rezultat neće biti tako lep. Ako je testo puklo tokom prvog nadolaženja, to nije veliki problem jer ćete ga oblikovati ponovo i pustiti ga da opet naraste.

Mogući uzrok je suva površina testa. Naime, kada se površina testa osuši, ono postaje manje elastično i čvršće. Površina postaje tvrđa od testa ispod i puca, tj. cepa se kako se testo diže.

Površina testa se obično dosta osuši kada ono nije dobro pokriveno ili je u veoma suvom okruženju. Dakle, ako testo nije potpuno pokriveno, rizikujete da izgubite i to malo vlage oko njega, a ako uopšte nije pokriveno, postoji veliki rizik da će pući.

Nedovoljan razvoj glutena

Gluten stvara strukturu kolača i omogućava mu da pravilno naraste. Bez glutena pred vama će biti veoma tvrd komad pečenog testa. Zato treba da u potpunosti razvijete gluten da bi rezultati bili dobri. U suprotnom, testo će početi da se cepa, tj. puca dok se diže jer struktura nije dovoljno jaka za gas koji proizvodi kvasac.

Pekari amateri često ili ne mese dovoljno dugo svoje testo ili koriste brašno koje neće proizvesti dovoljno glutena u testu. A sve to ima značajnu ulogu u tome koliko je dobar vaš kolač kada je pečen.

Premalo vode

Suvo testo će mnogo pre pući jer neće moći da razvije mnogo glutena. Da bi se gluten razvio, potrebno mu je dovoljno vode, tako da bez te vode neće moći da se pravilno razvija. Brašno u testu mora biti potpuno hidrirano da bi se dovoljno razvijao gluten.

Suva rerna

Kada vam slavski kolač pukne tokom pečenja, obično nema povratka jer su ukrasi pokvareni. Da se to ne bi desilo, korisno je znati zašto se to dešava u rerni kako biste to izbegli.

Bitna stvar u vezi sa rernom dok pečete slavski kolač je vlažnost. Bez vlage vaše testo će prebrzo porumeneti i veći je rizik da će delovi testa popucati. Kada je vlaga (para) u rerni, testo porumeni mnogo sporije i kori treba duže da se stegne. To omogućava da se testo više diže tokom pečenja i samim tim sprečava pucanje.

Rerna je pretopla

Ukoliko se kora na kolaču stvori i stegne pre nego što on naraste, sredina kolača će za vreme pečenja da pođe kroz koru i onda ona može da pukne.

Zato proverite kolika je temperatura pećnice i smanjite je ako treba ukoliko je previše vruća.

Takođe, temperatura koja stoji u receptu nekada nije kako treba.

Uz to, vrlo je važno da kolač stavite na srednju policu u rerni jer toplota može biti previše jaka ako ga stavite na vrh rerne da se peče.