Zašto treba izbegavati plastične posude za hranu?

Shutterstock

Plastične činije za hranu učestali su u gotovo svakom domaćinstvu. Postali su obavezni deo našeg kuhinjskog naoružanja. Osim što ne koštaju puno, lagani su i jednostavni za korišćenje. Bez obzira na svoje prednosti, činije imaju i negativnu stranu. Uzrokuju brojne neželjene posledice i rizike za zdravlje i okolinu.

Bisphenol A – BPA

Poznata hemikalija koja se koristi u proizvodnji plastike je BPA ili Bisfenol A. Mnogi sam naziv kemikalije BPA izgovaraju negativnim tonom. Naime, istraživanje Pensilvanijskog univerziteta povezalo je BPA s mnogobrojnim zdravstvenim tegobama, piše portal Kreni zdravo.

Takođe, Odeljenje za zdravlje SAD-a (Health & Human Services) upozorava da je korišćenje plastike koja sadrži BPA najrizičnije za decu i bebe.

BPA se povezuje s oštećenjem jetre, pretilošću, dijabetesom, neplodnošću i nekoliko vrsta karcinoma.

Da bismo bolje razumeli štetnosti korišćenja plastičnih posuda koje sadrže BPA, pomaže nam informacija da je pre nekoliko godina Danska postala prva evropska zemlja koja je zabranila BPA u ambalaži za hranu i pića namenjenoj deci mlađoj od tri godine.

Propadanje u mikrotalasnoj rerni

Neke plastične činije hrane nisu prikladne za podgrevanje u mikrotalasnoj rerni. Odeljenje za agrikulturu, bezbednost i inspekciju hrane u SAD-u (Department of Agriculture Food Safety and Inspection Service – USDA) upozorava da se takve činije mogu otopiti i oštetiti ako su izložene toplini.

Osim toga, USDA tvrdi kako štetne hemikalije mogu dopreti u našu hranu ako je zagrevamo u plastičnoj posudi koja nije namenjena mikrotalasnoj. Promena boje činije može signalizirati da je došlo do hemijske promene u plastici.

Nakuplja bakterije

Internacionalno udruženje za zaštitu hrane (International Association for Food Protection) iznosi da neke plastične činije hrane nije jednostavno oprati ili imaju teško dostupne delove. Zbog toga postaju pogodne površine za nakupljanje bakterija.

Bakterije mogu kontaminirati hranu, tako povećavajući rizik od bolesti probavnog trakta i trovanja hranom.

Savetujemo korišćenje širokih plastičnih posuda koje su jednostavne za pranje. Najbolje rešenje je potpuno izbegavanje plastike kao posude za hranu te njihova zamena staklenim ili metalnim činijama.

Uticaj na životnu okolinu

Godine 2008. domaćinstva SAD-a odbacila su 13 miliona tona plastike.

Od navedenih 13 miliona tona plastike, samo je 6,8 % bilo reciklirano. Odbacivanje plastike zagađuje okolinu, a ista se gomila na deponijama.

Otpuštanje hemikalija

Izlaganje plastičnih posuda višim temperaturama, kao što su vrela voda ili mašina za sudove, može uzrokovati otapanje potencijalno opasnih hemikalija iz plastike u hranu. Ovo uključuje već pomenutu hemikaliju BPA.

Informaciju je izneo U.S. Department of Health & Human Services. Ne preporučuju korišćenje vruće vode u dodiru s plastičnim činijama i ambalažom, već korišćenje samo one plastike koja ima oznaku bezbednog korišćenja u mašini za sudove.

Pročitajte još: