Koje četiri životinje imaju najbrži otrov na svetu?

australijska smeđa zmija
Kristian Bell/Shutterstock

Otrovne životinje oduvek privlače znatiželju naučnika i ljubitelja prirode, no da li ste se ikad pitali koje to životinje imaju najbrži otrov.

Portal Business Insider predstavio je četiri životinje s najbržim otrovom na svetu, a sve četiri žive u Australiji. Računajući čiji je otrov najsmrtonosniji i najbrži, u obzir su uzeli snagu otrova, dozu koju unesu u ljudski organizam i brzinu distribucije.

4. Sidnejski pauk dupljar

pauk
Ken Griffiths/Shutterstock

Na mestu broj četiri nalazi se pauk. Podsetimo, na Zemlji postoji više od 40 hiljada vrsta paukova i većina je otrovna, no samo nekolicina njih predstavlja opasnost po ljudski život.

Najgori među njima je sidnejski dupljaš. Njegov otrov je 60 puta jači od cijanida, a ako vas ugrize, možete umreti u roku od sat ili dva. Otrov napada nervni sistem koji postaje preopterećen i na kraju se ugasi.

3. Australijska smeđa zmija

zmija
Ken Griffiths/Shutterstock

Nisu samo pauci otrovni stanovnici Australije, koja je dom za 20 od 25 najsmrtonosnijih zmija na svetu, uključujući i australijsku smeđu zmiju, koja je odgovorna za najviše smrti od ujeda zmije u Australiji. Njen otrov je čak osam hiljada puta jači od cijanida i može da ubije čoveka za manje od sat vremena. I njen otrov napada nervni sistem, tako što ga otrov usporava sve dok se isti ne ugasi. Pritom, otrov sadrži komponentu koja zgrušava krv.

2. Plavoprstenasta hobotnica

hobotnica
pen_ash/Pixabay

Plavoprstenasta hobotnica ima otrov hiljadu puta jači od cijanida. Od ovog otrova čovek može da umre u roku od 20 minuta. Bakterija u njenoj pljuvački stvara ekstremno potentan neurotoksin koji parališe mišiće. Kad ta paraliza dođe do dijafragme i mišića oko rebara potrebne su minute da nastupi smrt.

1. Morska osa

meduza, morska osa
Iana Shekhovtseva/Shutterstock

Ipak, jedna od morskih životinja u Australiji ultimativni je ubica, čiji je otrov najbrži i najdjelotvorniji kad su u pitanju njene žrtve, prenosi Klix.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare