Znaci koji ukazuju da traume iz prošlosti utiču na vašu trenutnu vezu

Lifestyle 25. maj 202413:02 1 komentar
Shutterstock/fizkes

"Vaša prošla iskustva vas možda sprečavaju da budete najbolji u odnosima, ali to ne mora tako da ostane“, kaže terapeut za traumatizaciju i odnose.

Doživljavanje uznemirujućih događaja tokom vašeg detinjstva može dovesti do stalnog osećanja stresa, straha i izdaje, što može u velikoj meri uticati na vaš odnos sa partnerom.

Elejn Evans, terapeutkinja za traume i odnose, na svom Instagram profilu govori o tome kako traume iz prošlih života mogu uticati na vaše trenutne odnose, prenosi Novi list.

„Vaša prošla iskustva vas možda sprečavaju da budete najbolji u vezama, ali to ne mora tako da ostane!“ napisala je u opisu svog posta.

Znaci da traume iz prošlosti utiču na vašu vezu

Nedostatak poverenja: Ljudima koji se bave traumom iz prošlosti je teško da veruju svojim partnerima. Postavljanje granica ili napuštanje veze su ponašanja koja proizilaze iz nedostatka poverenja u vezu.

Nerealna očekivanja: Vaše traume iz prošlosti mogu dovesti do nerealnih očekivanja vašeg partnera što bi moglo ugroziti vašu vezu. Ovo takođe može dovesti do brojnih svađa sa vašim partnerom. Neispunjena očekivanja u vezi mogu izazvati osećaj anksioznosti.

Problemi preteranog razmišljanja: Mnoge veze se završavaju zbog problema preteranog razmišljanja. Ovakav način razmišljanja o svemu i svačemu počinje u detinjstvu, ako se osoba oseća zapostavljeno, odbačeno ili živi u nasilnom okruženju.

Potreba za previše pažnje: Možda se osećate vezano sve vreme i tražite stalno uveravanje i potvrdu od svog partnera, čak i ako vaša veza ide savršeno glatko. Ovo bi moglo da iznervira vašeg partnera.

Faktor ljubomore: Iako bi malo ljubomore u vezi moglo biti dobro, traume iz prošlosti mogu lako učiniti da se osoba oseća ljubomornijim. Osoba u takvoj situaciji zahtevala bi od partnera sve vreme i pažnju.

Negativna percepcija: Trauma utiče na način na koji vidimo svet, uključujući našeg partnera. Traumatizovana osoba uvek može imati negativne misli o svom partneru koje bi mogle da ometaju njihovu vezu.

Nedostatak interesovanja: Jedan od najčešćih znakova traume iz prošlosti je da osoba gubi interesovanje za obavljanje zabavnih aktivnosti sa svojim partnerom, uključujući seks.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare