Deset vrsta pasa idealnih za svaki tip osobe

pekinezer
Pixabay

Udomljavanje ili kupovina psa je velika odluka, pogotovo kad je poznato da rase imaju različite karakteristike. Otkrijte koja je pasmina najbolja za vas s obzirom na vaš karakter.

1. Pekinezer

Možda izgleda slatko i milo, ali ova rasa je izuzetno samodopadna i samopouzdana. Pekinezer želi da bude „glavni“ u kući, pa će se nametati u svakoj situaciji. Ali budite uvereni, počeće da se ponaša pouzdano i dobro tek kad zadobijete njegovo poverenje. Upravo zato ova je pasmina savršena za lidere, odnosno osobe koje imaju autoritet u svojoj okolini, piše Zadovoljna.hr.

2. Nemački ovčar

Teško je pronaći rasu koja je odanija od nemačkog ovčara. Oni su inteligentni, zaštitnički nastrojeni i žele da služe svom vlasniku najbolje što mogu. Savršeno su društvo osobama koje se nose s mnogim odgovornostima, te trebaju nekoga ko će podeliti deo ‘briga’.

3. Džek Rasel terijer

Džek Rasel terijeri su pametni, ali svojeglavi psići koji se ponašaju po vlastitom nahođenju. Agilni su i imaju mnogo energije, pa se odlično uklapaju u porodice s malom decom.

4. Bigl

Biglovi su zaigrani i aktivni, te su stalno u potrazi za novim pustolovinama. Ako ne pazite dobro na njih i ne posvećujete im mnogo pažnje, brzo će se naći u problemima. Odlična su rasa za samce koji uživaju u društvenim interakcijama.

5. Korgi

Uvek nasmejana lica korgija otkrivaju da je ova pasmina „duša“ svake zabave. Uvek su spremni za šetnju i igru. Štaviše, često puta imaju problema da se fokusiraju samo na jedan zadatak, pa ih treba držati na oku.

6. Labrador retriver

Zovu ih idealnom rasom za porodice s decom, jer su izuzetno topli, privrženi i empatični. Ali, ovi veliki psi obožavaju da budu stalno u pokretu – bez obzira planirate li otići na plažu, popeti se na brdo ili prošetati svojim naseljem. Upravo zato ovo je savršena rasa za sportske tipove.

7. Francuski buldog

Možda su mali rastom, ali zato imaju veliki karakter. Neka vas namršteno lice francuskog buldoga ne prevari – reč je o vrlo prijateljskoj pasmini, ali s dozom tvrdoglavosti. Dobra su odluka za fleksibilne osobe koje se neće rasrditi kada shvate da je njihov ljubimac izgrizao omiljene cipele ili kauč čak i nakon kursa odgoja i socijalizacije.

8. Sibirski haski

Ova je rasa idealna za ljude koji vole da provode vreme na otvorenom – posebno ako je reč o hladnijim predelima s niskim temperaturama i mnogo snega. Iako se smatraju dobrodušnim i poslušnim psima, mogu biti dominantni i zahtevati mnogo pažnje.

9. Čau čau

Ovo ja pasmina iznuzetno suzdržana i sličnija mačkama nego psima. Na trenutke vam se može činiti kao da imaju glavu ‘u oblacima’, ali to uopšte nije istina. Inteligentni su, ali se drže po strani, te ne zahtevaju mnogo pažnje ili maženja.

10. Rodezijski gonič lavova

Ova rasa obožava da istražuje, i ne boji se da uprlja šapice. Ponekad su nestašni, i ne boje se da se izdvoje iz mase. Upravo zato rodezijski gonič lavova je izvrstan odabir za sportske tipove, ali i pojedince koji ne vole da igraju po pravilima ostalih.

Komentari (0)

Vidi sve komentare