Najumiljatiji veliki psi

Ljubimci 02. mar 201610:13 > 10:18
Pixabay.com

Psi velikih rasa često se doživljavaju vrlo opasnim i zastrašujućim iako je njihova narav često potpuno drugačija. Neke od najvećih pasmina ujedno su i najnežnije i najumiljatije vrste pasa, zbog čega su idealni kao kućni ljubimci za porodice s decom. Ovo je 10 najnežnijih velikih rasa pasa.

1. Bernski planinski pas

Rasa koja potiče iz Švajcarske uzgajana je za fizički rad. To znači da ih je lako dresirati, a veoma su umiljati. Uživaju da provode vreme s ljudima, a svoje vlasnike obasipaju odanošću i ljubavlju.

2. Bernardinac

Najbolje ga se sećamo iz filma Betoven. Rasa izrazito mirne naravi, uzgajana za spasavanje ljudi iz lavina. Ima ogromno telo i snažnu narav. razigrani su i posesivni, ali pravilna dresura spreči će ih da idu u ekstreme s tim svojim navikama.

Pixabay.com

3. Doga

Doge mogu da porastu do 75 centimetara i dostignu težinu od oko 70 kilograma. Iako izgledaju zastrašujuće, zapravo su vrlo umiljate i nežne naravi, zbog čega su idealne za decu. Pored toga, prijateljski su raspoložene i prema drugim životinjama.

AFP

4. Irski vučji hrt

Pored toga što je jedna od najvećih pasmina, ujedno je i jedna od najmanje agresivnih. Irski vučji hrt nije dobar kao pas čuvar, ali je idealan porodični pas. Može da poraste preko 80 centimetara i teži oko 55 kilograma.

Pixabay.com

5. Engleski mastif

Visok između 68 i 80 centimetara i težak od 60 do čak 100 kilograma, vrlo je blage i mirne naravi, ali strahovito zaštitnički nastrojen prema svojoj porodici. Oštrinu će pokazati tek kad se oseti ugroženim.

Pixabay.com

6. Njufaundlend

Ovi psi su veoma veliki, ali imaju nežnu narav i žele da ugode svima, pa su najsrećniji kada im date neki zadatak koji moraju da ispune. Njufaundlend je spasavao ljude od utapanja, a potiče iz Kanade, odakle mu i ime.

Wikipedia

7. Pirinejski planinski pas

Ova pasmina ima glasan i dubok lavež, ali i masivno telo koje može da teži između 40 i 75 kilograma. Svojim vlasnicima vole da iskazuju ljubav tako što će im šape staviti na ramena i noge. Puni su ljubavi prema porodici, a prema nepoznatim ljudima mogu da pokažu rezervisanost.

Pixabay.com

8. Bulmastif

Iako je manji od engleskoga mastifa, i dalje se radi o velikoj pasmini. Vezan je za svoju porodicu, koju neizmjerno voli, ali prema strancima je često rezervisan. Iako ima narav psa čuvara, zna da bude lenj, zbog čega može da živi i u stanu.

AFP

9. Engleski kratkodlaki hrt

Ova rasa pasa je jedna od najbržih na svetu, jer je uzgajana za lov i trke. Međutim, iznenađuje činjenica da je engleski kratkodlaki hrt po svojoj naravi izrazito lenj i više voli da se odmara nego da trči. Poslušan je, ali vlasnicima se savetuje oprez ukoliko se nalazi među manjim pasminama.

Wikipedia

10. Leonberger

Ova nemačka pasmina liči na lava, a uzgajana je za rad. Nije divlji niti opasan, već poslušan pas idealan za porodicu.

Pixabay.com