Kako da kupanje vašeg psa bude manje stresno?

Ljubimci 28. jan 201721:45 > 29. jan 2017 00:34
Pixabay.com

Kupanje je jedna od manje omiljenih, ali bitnijih stvari za zdravlje i negu psa. Mnogi psi ne vole kupanje, pa ukoliko nemaju tu naviku sigurno će istrčati iz kade usred kupanja. Ili će biti toliko nervozni da nećete uspeti ni da ih naterate u kadu.

Previše često kupanje psa se ne preporučuje, jer se skida prirodna masnoća kože pa ona postaje suva, što dovodi do perutanja, a smanjuje se i njena zaštitna uloga, piše portal za ljubimce Njuska.com. Skidanjem ovog zaštitnog sloja, stvaraju se povoljni uslovi za nesmetan prodor mikroorganizama u kožu i posledično za nastanak infekcija.

Učestalost kupanja zavisi i od dužine i gustine, tj. osobina dlake. Osim toga psi koji borave u stanu zahtevaju redovnije kupanje u odnosu na one koji su napolju, kako bi bili uredni i bez neprijatnih mirisa. Uglavnom se savetuje da se psi kupaju najviše tri do četiri puta godišnje, a kao bi ova akrivnost protekla bez previše muka i za vlasnika i za psa, dobro je unapred pripremiti se.

Pogledajte čega treba da se pridržavate da bi kupanje vašeg ljubimca bilo manje stresno:

Naviknite psa na kupanje dok je mlad

Koju god rasu psa da imate dobro je početi s kupanjem još dok su mladi kako bi se navikli na tu aktivnost. Ne postoji tačno određena starosna granica za prvo kupanje šteneta, obično je to uzrast oko dva i po meseca, međutim ukoliko nije izrazito prljavo ili nema specifičan miris, kupanje se može odložiti za kasnije.

Kada je u pitanju prvo kupanje šteneta, budite izuzetno pažljivi kako se pas ne bi uplašio. Jedno negativno iskustvo sa vodom i pas nikada neće voleti da se kupa. Stoga, krenite polako, budite pozitivni i ne zaboravite da nagradite psa za „saradnju tokom ove aktivnosti“.

Pre kupanja psa dobro iščetkajte

Bilo da pas ima kratku ili dugu dlaku, pre kupanja dobro ih je temeljno iščetkati kako bi odstranili sve veće prljavštine iz dlake. Osim toga, kod pasa sa dugom ili kovrdžavom dlakom, četkanjem pre kupanja razmrsiće se dlaka i otkloniće se svi čvorići pa će kupanje biti mnogo lakše, a i sva nečistoća biće temeljnije odstranjena.

Pripremite sve rekvizite pre nego što počnete da kupate psa

Pre nego što psa ubacite u kadu pripremite sve što vam je potrebno. Kadu napunite mlakom vodom, ukoliko imate stavite gumenu podlogu ili peškir kako se pas ne bi klizao. Pripremite šampon za kupanje, četku, peškire… Ne ostavljajte psa samog u kadi pošto ste zaboravili nešto, jer se može desiti da se uznemiri ili da istrči iz kade.

Kupanje

Nakvasite psa toplom vodom, krenite od od zadnjeg dela prema glavi pazeći da mu voda ne uđe u uši. Nanesite šampon. Vrsta šampona jako je važna i svakako imajte na umu da se psi ne smeju kupati šamponima za ljude, jer psi i ljudi imaju različite nivoe pH kože. Šampon se nanosi prvo na leđa, zatim na stomak, noge i rep. Vodite računa da im šampon ne uđe u oči i uši. Psa je potrebno dva puta našamponirati i svaki put dobro isprati, jer ostaci sapunice mogu izazvati nadraženost kože i svrab.

Dobro obrišite i osušite dlaku

Nakon ispiranja obrišite preostalu vodu suvim peškirima. Vlažnu dlaku možete osušiti i fenom na niskoj temperaturi. Tokom i nakon feniranja ide češljanje kako bi dlaka dobila sjaj, a zatim psa ostavite u toploj prostoriji neko vreme. Neka prođe bar dva sata od kupanja do prve šetnje kako se vaš ljubimac ne bi prehladio, naročito u zimskom periodu.