Šta se dešava u azilu za napuštene pse u Vršcu?

Ljubimci 14. feb 201719:05 > 19:42
N1

Fotografije iskasapljenih pasa navodno nastalih u vršačkom azilu, u prethodnih nekoliko dana uznemirile su internet zajednicu. Fotografije je objavila uzbunjivačica Snežana Mikulić koja tvrdi da su zbog drastično smanjenih obroka, kao i zbog generalno loših uslova, psi počeli da napadaju, pa i jedu jedni druge.

Ekipa N1 posetila je Vršac i u opštinskom azilu zatekla oko 330 pasa, na oko solidno uhranjenih, kojima, prema rečima zaposlenih u azilu – ništa ne manjka.

„Psi dobijaju svoje dnevne doze koje su propisane i od strane veterinara i uopšte koje su propisane za hranjenje pasa, adekvatno su smešteni, imaju uvek vode, čisto im je“, opisuje stanje u azilu Goran Luketić, poslovođa Zoohigijene, JKP „Drugi oktobar.

Kako im je, najbolje znaju oni sami. Psi međutim, ne govore, pa je, kaže ova žena, progovorila u njihovo ime. Uzbunjivačica Snežana Mikulić tvrdi da je stanje koje smo zatekli u azilu daleko od realnog.

„Ekstremno niske temperture, malo hrane, dovele su do toga da psi postanu jako nervozni, jako agresivni i da se okrenu kanibalizmu. Ja sam zaticala ujutru kada dođem na posao pse polupojedene, znači da ostanu samo zadnje noge, da ne možeš da ga prepoznaš, sa prosutim crevima, sa oglodanim glavama, stravične, stravične scene sam zaticala“, kaže uzbunjivačica Snežana Mikulić.

Tvrdi da ovakvo stanje traje mesecima, a da je samo u decembru stradalo 45 pasa. U azilu nisu hteli da komentarišu ni njene tvrdnje, ni fotografije. Na uvid su nam dali zapisnik Republičke veterinarske inspekcije, koji kaže da su svi uslovi u skladu sa propisanima.

„Oni se najave. Znači mi ćemo doći, znači dovoljno vremena da se azil sredi, da se uginule životinje sklone ukoliko ih ima, da se sve skocka“, odgovara na to Snežana Mikulić.

U nekoliko Udruženja za zaštitu životinja rekli su nam da je stanje poput onog koje Snežana opisuje slično u svim opštinskim azilima širom zemlje. Ukoliko je, kažu u udruženju ORCA, makar deo onoga što Snežana tvrdi tačan – računica se debelo ne poklapa.

Jer budžet opštine Vršac za 2016. godinu za azil predviđa 60.000.000 dinara, što je, tvrde upućeni, i više nego dovoljno.

Iz opštine Vršac smo uporno pokušavali da dobijemo bilo kakav komentar. Međutim, jedina osoba sa kojom smo stupili u kontakt je službenica na telefonskoj centrali.

Uzbunjivačica Snežana Mikulić je protiv nadležnih u JKP „Drugi oktobar“ i protiv veterinarske insspekcije podnela krivične prijave. Postupci su, kako je iz vršačkog tužilaštva potvrđeno za N1, u fazi prikupljanja dokaza. O tome šta se zaista dešavalo iza ovih žica, konačnu reč daće sud.