Trovanje kreozanom kod mačaka

Ljubimci 03. jan 201816:52 > 16:55
Shutterstock

Mačke mogu da se otruju raznim sredstvima. Najčešće je to otrov za pacove i miševe, koje one prirodno love. Kućne mačke uglavnom ne izlaze napolje, pa je i mala šansa da se otruju nečim iz spoljašnje sredine.

Za mačke koje žive na ulici ili one koje slučajno izađu iz kuće postoji opasnost od jednog od veoma opasnih otrova koji mogu da im ugroze život. To je kreozan. Kreozan je pesticid koji se koristi za zimsko tretiranje drvenastih biljaka u cilju zaštite od štetočina. Zbog svoje velike toksičnosti, kreozan je veoma opasan za zdravlje ljudi i životinja. Žućkaste je boje, tako da je lako uočljiv. Veoma je toksičan i brzo se apsorbuje u organizmu, pa nije potrebno da ga mačka proguta da bi se otrovala. Dovoljno je da ga omiriše ili da kreozan dođe u dodir sa kožom i mačka će se otrovati. Ako se ništa ne preduzme, smrt u najvećim mukama može da nastupi za manje od 6 sati. Kreozan se može naći u okolini u kojima borave mačke kao što su parkovi, kontejneri, ulice oko zgrada i slično. Može da bude raznesen po travi ili betonu ili da hrana bude uvaljana u njega i bačena.

Simptomi i lečenje

Ako mačka dođe u kontakt sa kreozanom, simptomi će se pojaviti već nakon 10 minuta. Mačka počinje da dahće, pojačano luči pljuvačku i ima jaku potrebu za tečnošću. Javlja se malaksalost i visoka telesna temperatura do čak 42 stepena C. Dolazi do poremećaja rada srca i drugih unutrašnjih organa, trovanja krvi i opšteg kolapsa posle koga nastupa smrt. Čim se primete prvi simptomi, treba preduzeti mere prve pomoći i hitno otići kod veterinara. Prva pomoć se sastoji u snižavanju telesne temperature tako što se pavijent rashlađuje ledenim oblogama. Nakon što se pruži prva pomoć hitno se treba obratiti veterinaru koji će postaviti dijagnozu i obaviti kompletno ispiranje organizma, dati lekove za smanjivanje temperature, opšti oporavak organizma i infuziju.

Preventiva

Kreozan je u Srbiji zakonom zabranjen. Međutim, uvek može ilegalno da se nabavi i da dospe u okolinu u kojoj mogu da se nađu mačke. Nekad slučajno, a nekad sa veoma jasnom namerom može da se postavi kreozan u regije u kojima borave mačke i psi sa ulice. Pošto je kreozan veoma prepoznatljiv u prirodi, čim se posumnja na njegovo postojanje, treba obavestiti policiju i nadležne koji će doći i ukloniti otrov pre nego što iko dođe u kontakt sa njim. Ni slučajno ne treba baciti kreozan u kontejner, jer postoje mačke i psi koji traže hranu upravo na tim mestima.