Voće i povrće koje možete davati psima

Ljubimci 24. apr 201912:05 > 12:12
Shutterstock

Stiglo je proleće, a to znači i da se povećala ponuda svežeg voća i povrća na našim pijacama. Ukoliko ste pristalica dodavanja i ovakvih namirnica u redovnu ishranu svog psa iskoristite trenutak, piše Petface.

Naravno, piše Petface, nisu sve vrste voća i povrća zdrave za naše četvoronožne prijatelje, mnoge su i krajnje opasne, pa da biste znali za koju vrstu da se opredelite, evo spiska koji sadrži one koje slobodno možete dati svom ljubimcu. Kada je voće u pitanju, vodite računa o količinama kao i činjenici da je gotovo sve tretirano velikim količinama pesticida. To znači da voće pre upotrebe treba dobro oprati i ukloniti tragove nečistoće. Uostalom, nadamo se da to radite i kada se vi častite nekim voćem.

Slatki krompir

Ova vrsta krompira koja je poznata i pod imenom „batat“ predstavlja odličan izvor vitamina E, A, B6 i C. Pored toga, bogat je kalcijumom, gvožđem, kalijumom, bakrom i tiaminom. Ukoliko dodamo tome i da je ukusan, predstavlja sasvim dobar izbor za neku laganu večernju čorbu.

Spanać

Pored toga što je dobar izvor gvožđa, spanać je dobar izbor za psa i zbog toga što svojim sastavom uspešno učestvuje u odbrani od upalnih procesa i kardiovaskularnih problema. Kao i kod ljudi, preporučuje se u ishrani kod oboljenja od različitih tumora.

Boranija

Boranija je bogata Omega 3 masnim kiselinama, vitaminom A, C i K. Zbog toga što je izvor sastojaka kao što su kalcijum, folna kiselina, niacin, tiamin i beta karoten uz mangan, kalijum i gvožđe, slobodno se može reći da je boranija supersila od povrća za svakog psa.

Prokelj

Pored toga što obezbeđuje dovoljne količine vitamina A, B1, B6, K, mangan, vlakna i kalijum prokelj ima još jednu veliku prednost. Ukoliko vaše dete koje odbija da jede prokelj, vidi da njegov ljubimac krajnje rado jede ovo povrće, garantovano će poželeti da mu se pridruži.

Bundeva

Bundeva je sjajan izvor vlakana, vitamina A i mnogobrojnih antioksidanasa. Izuzetno je korisna kako bi se ublažila dijareja, pokrenuo rad creva kod zatvora i predupredili kardiovaskularni problemi.

Špargla

Radi se o jednom ne baš preterano popularnom povrću u našima krajevima. Naravno nije baš ni jeftino. Međutim, ukoliko želite da svom psu obezbedite dobar izvor vitamina A, K, B1, B2, C i E, uz gvožđe, mangan, kalijum i vlakna špargla je pravi izbor.

Jabuke

Krajnje je zabavno gledati psa koji jede jabuku, bilo da mu dajete komadiće, bilo da se on zabavlja sa celim plodom. Jabuka je korisna zbog vitamina C, ali i brojnih moćnih antioksidanasa. Nemojte im dozvoliti da jedu koštice, jer su bogate cijanidom koji je toksičan.

Jagode

Sveže jagode pomažu u jačanju imunološkog sistema. Korisne su u borbi protiv povišenog krvnog pritiska i snižavaju holesterol. Takođe imaju blagotvorno dejstvo na procese koji su vezani za starenje. Sadrže mangan, magnezijum, fosfor, i vitamin C, E i K. Obratite pažnju na eventualne alergijske reakcije zbog proteina koji jagodama daje jarko crvenu boju. Znaci reakcije su oticanje usana i nadražena usna duplja.

Borovnice

Borovnice imaju dokazano pozitivno dejstvo u borbi protiv raka i srčanih oboljenja. Zbog velikih količina tanina takođe predstavljaju moćno oružje u sprečavanju urinarnih infekcija.

Lubenica

Ukoliko želite da ishrani svog ljubimca dodate i likopen koji predstavlja moćni antioksidans koji neutralizuje slobone radikale, lubenica je pravi izbor. Pored toga, komadić lubenice u ishrani psa obezbeđuje velike količine vitamina A, B6, i C i tiamina.

Dinja

Dinja koja se koristi u voćnim salatama i kao poslastica za ljude, krajnje je korisna i za pse. Vitamin A, kojim je bogata, obezbeđuje bolji vid, a beta karoten pomaže u smanjenju rizika od tumora i sprečava oštećena ćelija. Dinje su bogate vitaminom B6, i C, vlaknima, niacinom i kalijumom.