Na imanju kod Mladenovca otrovano 20 životinja, trovanja širom Srbije

Ljubimci 05. dec 201914:11 > 14:14
N1

Više od 20 životinja - štenaca, koza, ćurki, otrovano je u oktobru na imanju u selu Koraćica kod Mladenovca. Kao je na Facebooku napisao Vojkan, koji se sa Tatjanom u Koraćici na svom imanju bavi zaštitom životinja, policija je pronašla više od 130 otrovanih delova dvorišta, od kukuruza za koze i kokoške do kobasica i mesa za pse i mačke. Petface je od početka godine više od 20 puta pisao o slučajevima trovanja životinja širom Srbije.

„Prizor je bio strašan, kreozan je stavljan u parčad mesa, kobasica i kukuruza, bačen je bio svuda na granicama našeg imanja, u dvorištu i pašnjaku na kome napasamo ili hranimo koze. Patrola je odmah stigla i obezbedila mesto zločina, došli su inspektori, sve je fotografisano, uzorci sa uginulih životinja su uzeti, a ljudi sa kojima sam po prvi put sarađivao su bili vidno potreseni i svako od njih ko nas poznaje zna šta radimo i ko smo, tako da je obaveštena Veterina Beograd, državni tužilac i glavna veterinarska inspektorka“, napisao je Vojkan u postu objavljenom na Fejsbuku.

Tatjana je rekla za Petface da je Vojkan tražio zapisnike od MUP-a ali da ih nije dobio.

Ovaj portal je od početka 2019. godine pisao preko dvadeset puta o slučajevima trovanja životinja, a ovo je jedan od drastičnijih.

U ostalim vestima se uglavnom radilo o uličnim psima i mačkama, mada je bilo i vlasničkih pasa, kao i drugih životinja, poput ptica, koza, ćurki… U svim tim slučajevima trovanja ubijeno je preko 200 životinja.

Ni u jednom slučaju nije bilo zvaničnih informacija o tome da su životinje uginule od posledice trovanja nekom supstancom. Najavljeno je podizanje nekoliko prijava, a Petface je imao uvid u samo jednu, i to za trovanje pasa u Prijepolju, koju je kasnije ove godine i nadležno tužilaštvo uzelo u proceduru.

Preciznije podatke o broju otrovanih životinja teško je prikupiti, a kako piše Petface, ovakvom evidecijom se zapravo niko u Srbiji ne bavi. Procedura prijavljivanja i utvrđivanja trovanja je komplikovana i prilično skupa, pa najveći broj vlasnika ili onih koji se brinu o dobrobiti životinja već u startu odustaje od postupka koji bi doveo do utvrđivanja pravog stanja.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije jedna od retkih organizacija koja se ovim problemom ozbiljno bavi. Za Petface kažu da je u njihovoj evidenciji vođenoj od 1. januara 2000. do novembra 2019. godine bilo preko 2.000 slučajeva – sumnji na trovanje životinja, što divljih, što domaćih životinja i ptica. U tom periodu je zabeleženo 237 slučajeva trovanja ptica i ta trovanja su dokazana analizom otrova, pronalaženjem mamaca sa otrovom blizu mesta uginuća i na osnovu karakterističnog načina raspadanja leša.

Za sve ove slučajeve trovanja ptica podnete su prijave policiji, a samo dve su završile na sudu.

Javno komunalno preduzeće Veterina Beograd reklo je za Petface da je u Beogradu tokom 2018. godine bilo 58 prijavljenih slučajeva uginulih životinja, za koje se sumnja da su otrovane, a u 2019. zaključno sa oktobrom – 41 slučaj.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije i Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu nisu dali odgovore o broju prijavljenih trovanja životinja u 2018. i 2019. godini.