Katalonci kućnim ljubimcima daju ime Kovid

Ljubimci 09. dec 202020:48 > 10. dec 2020 00:04
Shutterstock

Pandemija koronavirusa utiče na ponašanje stanovnika Katalonije do te mere da neki svojim kućnim ljubimcima daju ime "Kovid", pokazuje izveštaj katalonskog udruženja veterinara.

U Kataloniji, na severoistoku Španije, najmanje je 36 životinja s imenom „Kovid“ od čega 27 pasa i 9 mačaka.

„To je pokazatelj da se bolest kovid-19 pretvorila u svakodnevnu stvarnost“, rekla je Kori Eskoda, predsednica udruženja veterinara, za katalonsku radio stanicu RAC1.

Udruženje je u objavljenom izvještaju analiziralo imena koja 7,5 miliona tamošnjih stanovnika najčešće daju svojim kućnim ljubimcima.

„Tokom policijskog časa su mi poklonili psa“, objasnila je jedna devojka na televiziji TeleCinco.

Ljudi je, kaže, začuđeno gledaju kada na ulici viče „Pazi, Kovid!“, obraćajući se svom psu.

Još više su se iznenadili vlasnici jednog hotela kada su se na recepciji pojavili djevojka i dečko pa rekli: „Dolazimo s Kovidom“.

Pa ipak, to ime ne sviđa se mnogima. „Baš neprimereno“, odgovorila je jedna penzionerka na televiziji.

U Španiji se od izbijanja pandemije inficiralo koronavirusom više od 1,7 miliona stanovnika od ukupno 47 miliona, a preminulo ih je više od 46.000.

Kovid, ime koje izaziva teskobu, nije međutim među najpopularnijima u Kataloniji. Psi se najčešće zovu Luna, što znači mesec, pokazuje izveštaj u kojem je zabeleženo 32.558 pasa s tim imenom. Slede Kira (20.962) i Nina (12.620). Luna je takođe i najčešće ime mačaka, budući da se njih 3.244 tako zove.