Buka u životnoj sredini utiče na izbor partnera kod životinja

Ljubimci 12. avg 202211:20 > 11:24
Pixabay/Couleur (ilustracija)

Kineski istraživači su otkrili da buka utiče na izbor partnera na osnovu vizuelnih informacija kod životinja preko unakrsnih senzornih interferencija, objavio je Institut za biologiju u Čengduu pri Kineskoj akademiji nauka, prenosi Sinhua.

Komunikaciju životinja često ometa mešanje buke, dok se malo zna o njenom unakrsnom modalnom efektu i tome kako životinje teže unimodalnim i multimodalnim znakovima udvaranja u bučnim sredinama.

Koristeći žabe na drvetu kao eksperimentalne objekte, istraživači sa instituta su predstavili unimodalne signale (zvuk ili glasovna vreća) i multimodalne signale (zvuk i glasovna vreća) ženkama žaba koristeći audio ili video reprodukciju kako bi testirali sposobnost ženki žaba da obrađuju zvuk i vizuelne informacije u prisustvu i odsustvu buke.

Rezultati su pokazali da su ženke žaba bile u stanju da precizno odaberu atraktivnije unimodalne ili multimodalne signale kada se nije puštala buka, dok je njihova preferencija nestala ili se čak preokrenula kada je buka puštena, navodi se u radu objavljenom u časopisu „Zagađenje životne sredine“ (Environmental Pollution).

Studija je takođe pokazala da na unakrsne uticaje buke u životnoj sredini u određenoj meri utiče da li opseg buke odgovara opsegu osetljivosti sluha ženke i težini razlikovanja zadataka.

Pored toga, istraživači su takođe otkrili da je buka u životnoj sredini značajno promenila vreme koje je ženkama žaba bilo potrebno da izaberu partnera.