Četiri hiljade biglova traži nove domove, uzgajali ih za eksperimente

Ljubimci 10. avg 202212:41 15 komentara
bigl
Pixabay

Blizu 4.000 biglova traži novi dom nakon jedne od najvećih akcija spasavanja pasa u SAD, javlja BBC.

Psi su uzgajani u uzgajivačnici u Virginiji koja ih je prodavala laboratorijima za eksperimente s lekovima.

Međutim, uzgajivačnica je sada zatvorena zbog kršenja prava životinja, a dobrotvorna udruženja su počela misiju udomljavanja pasa.

“Četiri hiljade je velik broj”, rekla je Kiti Blok, upravnica Humane Societyja.

“Biće potrebno 60 dana da se sve te životinje izvuku napolje. Sarađujemo s našim skloništima i partnerima za spasavanje širom zemlje kako bismo ove pse konačno doveli u domove pune ljubavi”, rekla je za Reuters.

Uzgajivačnicu u Kamberlendu, u vlasništvu kompanije Envigo RMS, u maju je tužilo američko ministarstvo pravosuđa koje ju je optužilo za višestruko zlostavljanje životinja.

Inspektori su otkrili da su neki psi ubijeni umesto da im je pružena veterinarska pomoć, a bili su u stanju koje se može lako lečiti.

Hranili su ih i hranom u kojoj su bili crvi, buđ i izmet. Nekim ženkama koje su dojile potpuno je uskraćena hrana. Dvadeset i pet štenaca uginulo je jer su bili izloženi hladnoći.

Nakon tužbe, kompanija Envigo RMS je negirala optužbe, ali je objavila da zatvara taj objekt, a pse premešta u dobrotvorno udruženje za prava životinja Humane Society, izvestio je CBS News.

Bigleovi su sada podvrgnuti veterinarskim pregledima i vakcinaciji pre nego što budu dostupni za udomljenje.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare