Da li mačke smeju da jedu jogurt?

Ljubimci 31. maj 202320:06 18 komentara
Shutterstock

Vlasnici mačaka predobro znaju tu priču. Iako znamo da ga vole, smeju li mačke jesti jogurt?

Odgovor je da, neke vrste jogurta su sigurne za mačke. Ali to ne znači da bi to trebalo da postane redovni deo njihove ishrane. Pre nego svom ljubimcu ponudite ovaj mlečni proizvod, proverite spisak sastojaka kako biste izbegli neke koji su izrazito loši za mačke.

Jogurt za ljude nudi visok nivo proteina, kalcijuma, vitamina B2 i B12 i probiotika, pa je realno pomisliti da je dobar za vašu mačku. Ali s obzirom na to da vaša mačka već jede zdravu, uravnoteženu hranu za mačke koju preporučuje veterinar, ove dobrobiti nisu dovoljne da opravdaju jogurt kao svakodnevni dodatak prehrani vašeg ljubimca.

Rene Šmit je veterinarka toksikološkinja koja radi na Liniji za pomoć kućnim ljubimcima. Ona objašnjava da, iako mačke mogu jesti jogurt, to nije idealna poslastica za sve mačke.

“Mlečni proizvodi uopšteno mogu uzrokovati gastrointestinalne smetnje kod mačaka jer većina mačaka ne podnosi laktozu, što uglavnom uzrokuje retku stolicu i povraćanje”, kaže Šmit, i dodaje kako zbog toga jogurt ne bi trebalo da bude visoko na listi idealne hrane za mačke.

Najčešći znak intolerancije na laktozu su smetnje poput proliva ili povraćanja. Šmit kaže da ako vaš ljubimac oseti bilo koji od ovih simptoma unutar 8-12 sati nakon što je pojeo mlečne proizvode, postoji velika verovatnoća da ne podnosi laktozu.

Za ljude, jogurt je snažan izvor dobrih bakterija ili probiotika koji pomažu probavi. Međutim, našim ljubimcima obično nisu potrebne te iste bakterije osim ako nemaju problema s probavnim sistemom, kaže Šmit. Ako probavni trakt vaše mačke nije u redu, najbolje je da odete veterinaru, koji će ustanoviti dijagnozu njenih probavnih problema i možda čak preporučiti probiotike koji su sigurni za mačke kako bi pomogli njenim crevima.

Koje su vrste jogurta sigurne za mačke?

Ako vaša mačka nije osetljiva na mlečne proizvode, većina običnih, nezaslađenih jogurta je sigurna za mačke. Međutim, pre nego što svojoj mački ponudite ovu vrstu obroka, trebalo bi da se uverite da nema dodatnih sastojaka koji bi mogli naškoditi vašoj mački. Uopšteno, niskokalorični i aromatizovani jogurti su zabranjeni jer obično sadrže dodatne toksične sastojke koje bi trebalo držati podalje od mačke. To uključuje: Xylitol, grožđe ili grožđice, čokoladu, citrusno voće (limuni, limete, naranče, grejpfruti, itd.) i kokos.

Koliko jogurta smeju jesti mačke?

Ukoliko vaša mačka ne reaguje loše na mlečne proizvode, ipak joj ne bi trebalo ponuditi više od jedne kašike jogurta. Kao opšte pravilo, poslastice ne bi trebalo da čine više od 10 odsto dnevnog unosa kalorija vaše mačke.

Međutim, “zbog visoke učestalosti intolerancije na laktozu kod mačaka, poželjno je dati im posebnu poslasticu za mačke i u potpunosti izbegavati mlečne poslastice”, kaže Šmit.

Vaša bi mačka već trebalo da dobija većinu svojih esencijalnih hranljivih materija putem zdrave, uravnotežene ishrane za mačke koju je odobrio veterinar. Dok malo jogurta tu i tamo verovatno neće naškoditi vašoj mački, poslastice za mačke koje preporučuje veterinar ili čak domaće poslastice za mačke omogućiće vašoj mački da jede bez ikakvih potencijalnih problema koji dolaze s mlečnim proizvodima.

Pročitajte još