Da li mačke uopšte treba kupati?

Ljubimci 17. mar 202421:58 10 komentara
Shutterstock/Olga Smolina SL

Kupanje mačaka je tema koja izaziva mnogo debata među ljubiteljima ovih elegantnih kućnih ljubimaca.

Na prvi pogled izgleda nepotrebno kupati stvorenje koje popriličan deo vremena provodi čisteći se. Međutim, postoje situacije kada je kupanje mačaka preporučljivo ili čak neophodno.

Prirodno ponašanje i samočišćenje

Mačke su poznate po svojoj sposobnosti samočišćenja. Oni koriste svoj jezik, koji deluje kao prirodna četka, da uklone prljavštinu, ostatke i mrtvo krzno.

Ovaj proces ne samo da ih održava čistima, već i distribuira prirodna ulja po dlaci, održavajući kožu zdravom i dlaku sjajnom. Zbog ove prirodne sklonosti čistoći, većini mačaka retko je potrebno klasično kupanje.

Kada je kupanje neophodno?

Postoje situacije kada mačkama može biti potrebna pomoć u održavanju čistoće:

Mačke koje provode vreme napolju mogu doći u kontakt sa prljavštinom, blatom, hemikalijama ili otpadom koji se ne može lako ukloniti samočišćenjem.

Dugodlake mačke ponekad nisu u stanju da se potpuno očiste, posebno ako se dlaka zaamrsi i naprave se čvorovi.

Gojaznost ili zdravstveni problemi mogu da ometaju sposobnost mačke da dopre do svih delova tela, ostavljajući neka područja nedovoljno očišćena.

Starije mačke često imaju smanjenu fleksibilnost, što može uticati na njihovu sposobnost da se neguju.
U slučaju kontaminacije štetnim materijama koje mačka ne bi trebalo da liže, kao što su neke vrste ulja, boje ili toksične supstance.

Koliko bi često trebalo kupati mačku?

Učestalost kupanja zavisi od gore navedenih faktora. Za većinu zdravih, zatvorenih mačaka koje se redovno neguju, kupanje može biti neophodno samo jednom ili dva puta godišnje, ako i toliko bude.

Mačkama sa dugom dlakom ili onim koje ne mogu u potpunosti da se čiste same, možda će trebati češće kupanje, svakih nekoliko meseci, prenosi Index.hr.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare