Da li psima treba davati jaja?

Ljubimci 21. apr 202417:46 2 komentara
trexwakeup/shutterstock

Pre nego što sa psom podelite uskršnja jaja, morate da znate šta je za njega prihvatljivo, a šta štetno, u kom obliku i u kojoj količini, kako praznike ne biste proveli kod veterinara.

Praznici su odmah iza ugla i za Uskrs se služi prilično jaka hrana. Ako svaki čovek otprilike zna šta mu šteti, a šta je dobro za njega, to se ne može reći i za pse. Vlasnik psa mora da zna za njega, piše CityMagazin.

Deo Uskršnje gozbe se svakako ne preporučuje psima (posebno pazite da pas ne jede čokoladna jaja, jer je čokolada jako toksična za pse), ali postoje namirnice koje se preporučuji psima. Među njima su i jaja.

„Jaja su lako dostupna, relativno jeftina, veoma korisna namirnica koja pruža gotovo neverovatan spektar različitih vitamina i drugih hranljivih materija zaslužnih za dobro stanje očiju, jetre, mozga i srca. Jaja sadrže gvožđe, cink i fosfor i minerale koji su od vitalnog značaja“, napisali su na sajtu Alfakan, prenosi Metropolitan .

Kao i za ljude, i za pse važi da su jaja zdrava – u pravoj meri. Šta to znači?

„Količina jaja koja je pogodna za ishranu psa od 30 kg je jedno jaje jednom ili dva puta nedeljno. Najbolje da jaje bude u sirovom stanju bez ljuske“, kažu stručnjaci sa sajta Alfakan.

Neki stručnjaci savetuju da ne jedete sirova jaja (zbog salmonele), dok drugi to favorizuju. Činjenica je da su psi prilično otporni na bakterije, ali je ipak važno kupiti jaja od proverenih proizvođača. Alternativa sirovom jajetu je kuvano jaje – meko ili tvrdo, ili čak prženo.

Neki psi, posebno kada je potreba za kalcijumom veća, svojoj prirodnoj ishrani dodaju i ljuske jajeta, ali to je tema za drugi put. Jaja u redovnoj ishrani psa takođe imaju „divan neželjeni efekat“ – dlaka vašeg psa će biti veoma sjajna.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare