Kako da zaštitite psa od štetnog sunčevog zračenja i opekotina?

Ljubimci 10. jul 202412:51 1 komentar
Pas u dvorištu
Shutterstock/Przemek Iciak

Sunce nije štetno samo za ljudsku kožu, već utiče i na kućne ljubimce. Opekotine kod pasa su veoma neprijatne, pa ih je važno sprečiti

Leto donosi mnogo izazova vlasnicima pasa – pas može brzo da doživi toplotni udar ili oštećenje jastučića ako ga šetate po vrelom asfaltu (da li znate pravilo 5 sekundi?).

Mnogi ljudi ne razmišljaju o tome da čak i pas može da izgori na suncu, i to ozbiljno.

Neki psi su mnogo osetljiviji na sunce od drugih, što zavisi uglavnom od njihovih fizičkih karakteristika. Psi sa tanjom dlakom (ili čak bez nje) su ranjiviji na suncu od onih sa gustom dlakom i poddlakom. Najizloženiji delovi tela psa su najčešće opečeni – uši, njuška i stomak. Posebno često sunce opeče pse sa belim krznom i svetlim nosićem.

Najbolja prevencija je senka. Ujutru i uveče idite u šetnju, a između toga pazite da pas ima hlad i svežu vodu. Mnogi psi lako mogu zaspati na vrelom suncu, pa morate da se brinete o njemu, zato je najbolje pustiti psa u kući, jer samo pola sata je dovoljno da pas zadobije opekotine.

Kremama za sunčanje sa faktorom

Ovo dolazi u obzir kod pasa bez dlake, među kojima su kineski goli pas, meksički goli pas, američki goli terijer, argentinska pila i drugi.
„Možete zaštititi svog psa od štetnih sunčevih zraka netoksičnim sredstvom za zaštitu od sunca koja su bezbedna za pse, piše Metropolitan.si., prenosi City Magazine.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare