Korgi zajednica „izgubila deo svog sveta“ odlaskom Elizabete II

Ljubimci 10. sep 202212:54 1 komentar
Steve Parsons/Pool/AFP

Korgi zajednica "izgubila je deo svog sveta" odlaskom britanske kraljice Elizabete II, rekla je stručnjakinja za te kratkonoge psiće. 

Pokojna kraljica bila je poznata po svojoj privrženosti toj rasi. Tokom svoje duge vladavine imala je više od 30 korgija i dorgija – mešanaca između korgija i jazavičara.

Njena ljubav prema tim psima proslavljena je i ranije ove godine, tokom njenog platinastog jubileja.

Povodom obeležavanja 70 godina na tronu u dvorcu Balmoral, gde je kraljica u četvrtak i umrla, okupilo se 70 korgija, a na trkalištu Maselburg održana je njihova trka.

Kej Hog, sekretarka škotske filijale Lige velških korgija rekla je da je korgi zajednica ožalošćena zbog kraljičine smrti.

CENTRAL PRESS/AFP
AFP
AFP

„Veoma, veoma smo tužni. Gde god je kraljica išla, uvek je bilo korgija. Ona je odrastala s njima i svi su povezivali korgije sa kraljicom. Iako postoji korgi liga i zajednica, osećamo se kao da smo izgubili deo svog sveta. Ona je učinila toliko za tu rasu, uvek je imala korgije uz sebe, celog života“, kazala je Hog.

Ona je korgije opisala kao „male pse velikog karaktera“, koji vole da se igraju i puni su energije.

Većina kraljičinih korgija potomci su njenog prvog ljubimca Suzan, koja joj je poklonjena za 18. rođendan 1944. godine.

Kraljica se sama brinula za svoje pse kad god je to bilo moguće u dvorcu Vindzor, a psi su imali i svoj privatni smeštaj.

Sama ih je hranila, a uživala je da ih šeta, piše agencija dpa.