Krađa ljubimaca – kako se tretira u pravnom smislu i kolike su kazne

Ljubimci 27. dec 202111:03 3 komentara
Pixabay.com/ StockSnap

Društvenim mrežama deli se dirljiva objave devojke iz Beograda kojoj su ukrali psa iz dvorišta. Onom ko ga pronađe, obećava brojne nagrade.

Aleksandar Gavrić iz organizacije „Animal Rescue Srbija“ kaže da se krađa ljubimaca tretira kao krađa pokretne imovine. Pošto je krivično delo, kradljivac može dobiti i zatvorsku ili novčanu kaznu, zavisi od procene suda, dodaje.

To je živo biće koje ima osećanja, a veliki je stres za vlasnike i porodicu, jer smo emotivno vezani za to živo biće, ali i za psa, kaže Gavrić.

Istražni organi bi trebalo time da se bave, dodaje on i navodi da su imali slučajeve kad su zvali policiju kad su, na primer, životinje zaglavljene u haubama automobila, i da ona nekad  odreaguje efikasno i brzo, ali nekad i ne. Postavlja se pitanje šta je razlog – da li je lična nezainteresovanost ili zainteresovanost lica koje se javi ili njihova zauzetost nekim drugim stvarima, kaže Gavrić.

On savetuje – obavezno pozovite policiju odmah čim primetite da nema psa. Što se pre odreaguje, veće su šanse da se životinja nađe, dodaje on.

Detaljnije u videu: