Mačke „pričaju“ govorom tela: Šta znači podizanje zadnjice, pomeranje repa…

Ljubimci 05. sep 202212:02 2 komentara
Shutterstock

Mačke, kao i psi imaju razne oblike komunikacije. Osim mjaukanja ove životinje za pokazivanje osećanja koriste razne specifične pokrete celim telom, a posebno repom, piše City Magazine.

One koriste govor tela kao primarno sredstvo komunikacije, i s nama, ali i s drugim životinjama, piše City Magazine.

Rep: Mačiji rep je možda najizrazitiji deo njenog tela. Kretanje i položaj mačijeg repa može vam reći mnoge stvari. Da li su mačke uplašene, uzbuđene, opuštene ili ljute. Ako mačka pomera svoj rep napred nazad, to znači samo jedno – ostavi me na miru.

Držanje: Ako mačka ima izbočena leđa, to kod nje predstavlja veliki strah. Na taj način preplašena mačka izgledaće veće nego što zaista jeste.

Oči: Oči su definitivno prozori u mačiju dušu. Ako su mačije oči širom otvorene, verovatno se usredsredila na nešto jako zanimljivo, poput ptice na prozoru. Kada ljubimac trepće polako, govori nam da se oseća udobno i sigurno. Kada su zenice našeg mezimca lagano raširene, to znači da je mačka pomalo nervozna. Kada su zenice očiju potpuno proširene, tako da se ne vidi šarenica oka, to znači da je mačka prestrašena i zauzima odbrambeni stav.

Uši: Položaj mačijih ušiju takođe je glavni pokazatelj onoga šta misle ili kako se osećaju. Ako su uši našeg mezimca usmerene prema nazad, on je spreman na igru i zadovoljan je. Ako su usmerene prema napred, nešto ga je uznemirilo. Ako su mu uši podignute na stranu ili čak unazad to znači da je mačka previše uzbuđena. Ako su mu uši ravne prvi vrhu, savijene vrhovima, nalik na papirni avion, znači da se vaš ljubimac oseća ugroženo i preplašeno. Kada su ljubimcu uši uz glavu, nategnute prema nazad, to je signal agresije i besa.

Zadnjica: Baš kao i kod psa, mačija zadnjica može drugim mačkama reći mnogo. Mačiji pozdravi uglavnom počinju na drugom kraju, licu i vratu, gde postoje mirisne žlezde koje drugoj mački mogu puno reći o tome koga pozdravljaju. Ako sve prođe u redu, pozdrav mačke dalje će nastavlja niz telo, i na kraju završava uzdignutim repom i stražnjicom. Ako mačka dopušta drugoj da je njuška, to znači da je prihvaćena (naravno, sve dok se drže dobrog ponašanja).

Kada mačka okrene svoju zadnjicu drugoj mački, takav gest nema nikakvo negativno značenje. To je njihov način da kažu drugoj mački: ‘Ćao, volim te’. Dakle, kada to učine nama ljudima, tada to ima isto značenje.

Podizanje zadnjice je stav koji označava prijateljski gest te poziv da je nastavite maziti i češkati upravo na tom mestu. Možda vama ova poza može izgledati uvredljivo, ali za vašeg ljubimca to je pozitivan odgovor na činjenicu da ste pogodili pravo mesto, dok ste ga mazili. To je zapravo tačka na bazi njenog repa. Naravno, ne vole sve mačke češkanje duž kičme ili na bazi repa.

Ova poza naravno ima još jedno značenje, a vezuje se uz ženke. Naime, ovaj položaj označava i poziv muškim primercima, da je ženka spremna za parenje. Poza će biti malo drugačija od običnog podizanja pozadine prema gore, kao kod maženja, jer će njihov rep biti malo sa strane, kao znak pripreme. Ženka takođe može gnječiti podlogu šapicama kao poziv.

Komentari (2)

Vidi sve komentare