Najčešči problemi kućnih ljubimaca u letnjem periodu

Ljubimci 12. jul 202211:10 > 13. jul 2022 09:40 2 komentara
Shutterstock

Dolaskom lepog vremena i perioda godišnjih odmora vlasnici kućnih ljubimaca imaju želju da provode više vremena na otvorenom sa svojim ljubimcima. Ali je to period godine i kada se mogu javiti različiti problemi. Na sreću, oni se mogu izbeći ako pravilno postupamo.

Najčešći problemi kućnih ljubimaca tokom leta su visoke temperature, ali i velika vlažnost vazduha.

Povezane vesti

Tokom letnjeg perioda postoji visok rizik od sunčanice i toplotnog udara, naročito ako ljubimci, pre svega psi, provode više vremena na otvorenom.

„Treba napomenuti da toplotni udar pored smrti, može imati i posledice kao što su oštećenje mozga, pluća, jetre, bubrega i organa za varenje“, kaže doktor veterine Dragana Stefanović iz veterinarske ordinacije „Guta“ za portal N1.

Simptomi sunčanice i toplotnog udara

Vidljivi simptomi na koje bi vlasnici trebalo da obrate pažnju su:

– Ubrzano disanje

– Povraćanje

– Dijareja

– Gubitak svesti

– Izraženo i ubrzano dahtanje

– Jako crvene ili modre desni

– Gusta, lepljiva pljuvačka

– Povišena temperatura

– Zamaranje

– Dezorjentisanost

– Nemir i anksioznost

„Psi se ne znoje, oni imaju znojne žlezde na šapicama i rešavaju znojenje dahtanjem, na taj način regulišu temperaturu“, objašnjava dr Stefanović i dodaje da je ono što se prvo pojavi jeste, ubrzano disanje i dahtanje.

Kako ukazati pomoć psu kod sunčanice i toplotnog udara?

Ukoliko se nalazite na otvorenom ono što bi prvo trebalo da uradite je da sklonite psa u hlad, ispod drveta ili ispod neke nastrešnice. Nikako psa ne bi trebalo odmah skloniti u zatvorenu prostoriju sa klimom, nagli prelazak na niže temperature se ne preporučuje“, objašnjava dr Stefanović.

Ona ističe da se i drugi oblici naglog hlađenja, poput obloga od leda, ne preporučuju, već se hlađenje obavlja postepeno.

„Pas se može pokvasiti mlakom vodom, ako postoje uslovi, može se tuširati prvo mlakom vodom, pa se postepeno smanjuje temperatura vode.Takođe, posle mlake vode pas može da se umota u peškir pokvašen hladnom vodom“, objašnjava dr Stefanović.

Ona dodaje da se psu može dati voda da pije, ali tek kada se temperatura tela dovede u normalu. Voda nikako ne bi trebalo da bude hladna. Ukoliko je pas u stanju šoka, ako povraća, gubi svest i ako dahće, tada neće ni moći da pije vodu.

„To je prva pomoć koju psu možete da ukažete kada ste na otvorenom dok ga ne odvedete kod najbližeg veterinara“, ističe veterinarka.

Šišanje pasa leti

„Lično sam protiv šišanja pasa tokom leta, i to onih rasa koje se inače ne šišaju tokom godine, poput retrivera, haskija ili nemačkih ovčara. Dok rase poput pudli i bišona, koje se regularno šišaju tokom cele godine, treba šišati, ali nikako do kože, već na dužinu dlake od dva do tri centimetra. To je preporuka, jer psi mogu da izgore na suncu kao i ljudi. Važno je istaći da je dlaka njihova izolacija, priroda je to napravila tako“, smatra veterinarka.

Što se pasa bez dlake tiče, to su najčešće kineski ćubasti psi, njih bi trebalo oblačiti u tanje pamučno odelce. Svakako je preporuka da se ovi psi ne izlažu direktno suncu. Trebalo bi ih šetati rano ujutru, kasno popodne i uveče, kao i druge pse.

Ljubimci u automobilu tokom leta

Pravilo je da pse leti ne bi trebalo ostavljati u automobilu same ni na kratko, naročito kada su temperature veoma visoke. Kada je u automobilu visoka temperatura, a do nje veoma brzo dolazi kada je na suncu, dovoljno je i 10 minuta da pas doživi toplotni udar.

Za pse nije opasna samo visoka teperatura tokom leta već i velika vlažnost. ističe dr Stefanović.

„Kada je u pitanju vožnja ljubimaca, naročito na duže putovanje, psa pred put bi trebalo izvesti da prošeta i obavi svoje fiziološke potrebe. Nikako se pas ne uvodi u rashlađen automobil, nagle promene temperature mogu da budu opasne. Automobil postepeno rashlađujete dok je pas u njemu. Ne bi trebalo da bude velika razlika između spoljašnje temperature i one u automobilu“, kaže sagovornica portala N1.

Povezane vesti

Ona takođe ističe da je važno da kada se prave pauze tokom vožnje ili se stigne na odredište, psa ne bi trebalo iz rashlađenog automobila odmah pustiti napolje. Potrebno je to učiniti postepeno tako što ćete malo otvoriti prozor dok klima radi da se spoljašnji vazduh i onaj u automobilu pomešaju. Zatim isključiti klimu, a ostaviti prozor da bi više ulazio topliji vazduh spolja.

Aklimatizacija traje oko 20 minuta, dok se temperatura ne ujednači. Nakon toga pas može da izađe iz automobila.

Isti je postupak i kada se izvodi pas iz zatvorenog prostora koji je rashlađen, kakav je stan. Klima se isključi na 10 minuta, da se pas aklimatizuje, pa tek onda izlazi iz stana, zatim možete i u hodniku zgrade da napravite malu pauzu, pa se nakon toga izlazi napolje.

Pas na plaži i u dvorištu

Ukoliko psa vodite na letovanje, veoma je važno da ne dozvolite da pas odmah uđe u hladnu vodu i da pliva, napominje veterinarka. Trebalo bi da ga prošetate oko 10 minuta, pa da ga nakvasite, a tek nakon toga može da uđe u vodu.

Dr Stefanović je istakla da bi duge šetnje kada su visoke temperature trebalo izbegavati. Fizičku aktivnost pasa u najtoplijem delu dana bi trebalo maksimalno smanjiti. To se odnosi i na radne pse, treninge u tom delu dana bi trebalo izbegavati.

Tokom leta, navodi veterinarka, veliki problem imaju psi koji su napolju, u kućici ili u boksu ukoliko nemaju hlad u dvorištu. Važno je kada birate mesto za kućicu ili boks da se obezbedi i hlad, bilo da je to prirodni hlad ili da se napravi nastrešnica kao i da im uvek bude dostupna sveža voda.

„Takođe bi trebalo prskati pse vodom tokom velikih vrućina da bi se na taj način rashladili. Ali bi trebalo voditi računa da se ne pretera sa kvašenjem podloge (trave) jer to može da dovede do problema sa kožom, pogotovo rasa koje imaju dosta poddlake, poput šarplaninaca, srednjeazijskih ovčara i kangala, jer se potpari“, napominje dr Stefanović.

Kako još možete da rashladite psa?

Da biste rashladili psa možete koristiti rashladne podloge, ogrlice i rashladne prsluke koji su dostupni u našoj zemlji. Neki od njih se ne moraju predhodno držati u frižideru jer sadrže gel koji hladi kada je u dodiru sa telom ljubimca.

Veterinarka je naglasila da se obavezno ponese voda za psa, čak i kada psa izvodite u kraću šetnju tokom velikih vrućina.

Koje vrste pasa su tokom velikih vrućina ugroženije?

„U principu su sve rase pasa ugrožene, neke više neke manje. Svakako su brahicefalične rase, koje imaju skraćene njuške, ugroženiji od ostalih rasa, to su francuski buldozi, engleski buldozi, mops, bokseri, šar pej, ši cu, pekinezeri i boston terijeri“, kaže veterinarka.

Ona je u grupu najgroženijih pasa dodala i one sa srčanim oboljenjima, sa oboljenjima gornjih i donjih partija respiratornog trakta (stenozom ili suženjem traheje, opstrukcijom, neoplazijom, upalnim procesima i alergijama). Takođe su ugroženi i stariji psi i psi koji su gojazni.

Dr Stefanović je takođe dodala da je preporuka da se pre i posle šetanja pasa tokom leta, ali i zimi, koristi balzam koji je na bazi pčelinjeg voska i koji štiti šapice od opkotina tokom letnjih meseci, i od soli tokom zime.

Vreo asfalt je veoma opasan za pseće šape, naglašava veterinarka, pa je to dodatni razlog da psa ne izvodite u šetnju kada je sunce najjače. Vruć pesak i vruće kamenje su takođe opasni za pse, zbog toga je bolje psa šetati, ako baš morate u tom period, po travnatim ili zemljanim stazama.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare