Pazite kakvu ogrlicu stavljate mački, neke su opasne

Ljubimci 03. mar 202417:56 8 komentara
Shutterstock/stockelements

Mačke su prirodni lovci i radoznali istraživači. One uživaju u prolazu kroz uske prostore, tako da je neophodno da bilo koja ogrlica bude dizajnirana tako da mačka može da se oslobodi ako se zaglavi.

Neki vlasnici ne znaju da na tržištu postoje posebno dizajnirane ogrlice za mačke koje ih sprečavaju da se slučajno na neki način povrede.

Na primer, dešava se da im se noga zaglavi u grlici i ne mogu da je izvuku. Bilo je slučajeva da su se ovako zaglavljene životinje danima mučile, jer nisu mogle da se vrate kući, a neke su i uginule čak i ako su pronađene dok su bile žive – povrede su bile toliko ozbiljne da ih nije bilo spasa.

„Koristite ogrlice za brzo otpuštanje da biste izbegli povrede. Obične ogrlice predstavljaju ozbiljan rizik za mačke, upozorava britanska organizacija RSPCA (Kraljevsko društvo za prevenciju okrutnosti prema životinjama) i objašnjava.

Oni dalje objašnjavaju da su mačke prirodni lovci i radoznali istraživači.

„One uživaju u prolazu kroz uske prostore, tako da je neophodno da bilo koja ogrlica bude dizajnirana da oslobodi mačku ako se zaglavi i da spreči njenu nogu da se zaglavi u njoj. Ogrlica koja se brzo otpušta je dizajnirana da se otvori kada se povuče dovoljnom snagom i može obezbediti da se mačka oslobodi ogrlice ako se negde zaglavi“, dodali su iz ove organizacije.

Takođe su objasnili da elastični okovratnici ili ogrlice sa kopčama koje se ne oslobađaju bez ljudske pomoći mogu dovesti do toga da se mačke bore da se oslobode nakon što im se noge zaglave, prouzrokujući užasne, a ponekad i smrtonosne povrede, prenosi 24 sata.hr.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare