Psa je moguće istrenirati da manje laje

Ljubimci 28. feb 202209:03 1 komentar
Pixabay

Pseći lavež može biti zastrašujuć, čak i ako znate da vaš ljubimac laje samo zato što je preplašen ili uzbuđen. Na sreću, problem ćete rešiti tako da psu pomognete da se opusti.

Ne dozvoliti psu da laje bilo bi okrutno i ne smemo očekivati da pas nikada na laje.

Pročitajte još:

Lajanje je jedan od oblika prirodne glasovne komunikacije pasa i predstavlja prilagođavanje na život s ljudima zato što je nama taj način komunikacije jako važan. I starije pse možete naučiti da laju manje.

„Učenje funkcioniše u bilo kojoj dobi“, kazala je profesionalna trenerka pasa Nađa Klop.

Najpre pokušajte da otkrijete zbog čega vaš pas laje. Jesu li razlog tome nesigurnost, agresija ili uzbuđenje? Želi li vaš pas pažnju, želi li da odbrani svoju teritoriju ili se samo želi igrati?

Metode su iste kao i one koje se koriste pri treniranju štenaca, ali će od vas zahtevati više strpljenja ako je vaš ljubimac jedan od onih koji su navikli često da laju.

Kada odlučite da nabavite psa, imajte na umu da su neke pasmine poznate po tomu da laju više i češće. Osobina je to koju možete ublažiti odgojem.

Laje li vaš kućni ljubimac zato da bi vas uzbunio i upozorio na nešto, nastojte ga uveriti da je sve u redu.

To ćete učiniti tako da ga pošaljete na njegovo mesto, kaže Klop. Što više budete radili na opuštanju svog ljubimca, on će s vremenom postati manje uzbuđen te će  manje lajati.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare