Razvedenom paru sud dodelio zajedničko starateljstvo – za pse

Ljubimci 20. okt 202207:42 2 komentara
Shutterstock

Argentinski sud dodelio je, prvi put u istoriji te zemlje, zajedničko starateljstvo za dva psa nakon razvoda bračnog para bez dece i odredio im pravo na posete.

Sud u mestu San Isidro, opštini severno od glavnog grada Buenos Ajresa, dodelio je tako starateljstvo za devetogodišnju mešanku Kiaru njenom 42-godišnjem vlasniku.

Za Popaja, crnog labradora starog šest godina, brinuće se njegova 47-godišnja vlasnica, objavio je advokat Brajan Knobel.

Brakorazvodni sporazum predviđa da dvoje bivših supružnika mogu redovno posećivati drugog psa koji nije u njihovom starateljstvu, a mogu ih i razmenjivati, rekao je novinarima advokat.

„Nema nikakvog problema da se svi četvoro sastajemo, bez obzira što smo razvedeni“, izjavila je za lokalnu televiziju Amorina Abaskoj koja se razvela od supruga nakon 15 godina braka.

Pa iako se nakon razvoda Popaj i Kiara viđaju svake nedelje, jedno drugom jako nedostaju, priznala je Abaskoy.

Advokat Knobel je kazao da par smatra pse „osobama koje nisu ljudi, ali imaju osećanja“.

Jedno pitanje ipak ostaje nerešeno, a to je prehrana. Gospođa Abaskoj želi uravnoteženu hranu za pse, a njen bivši suprug Emanuel Medina hrani Kiaru pohovanim mesom, upozorava advokat.

Godine 2015. jedan argentinski sud presudio je da orangutanka Sandra, koja je živela sama u kavezu u zoološkom vrtu u Buenos Ajresu, ima temeljna prava „za osobe koje nisu ljudi“. Zbog toga je bila prevezena u rezervat u SAD.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare