(FOTO) Sećate li se lavića iz Budve, ovako danas izgleda

Ljubimci 14. jun 202311:37 3 komentara
Screenshot YouTube/Todovid

Holandska organizacija FELIDA Big Cat Sanctuary objavila je fotografije lava Nikole, koji je početkom prošle godine pronađen u Budvi.

„Prelepi lav Nikola tokom jutarnje šetnje“, objavila je organizacija na Fejsbuku uz fotografije mladog lava.

Nikola je u holandsko sklonište prebačen kao mladunče, par meseci nakon što je spasen. Aktivisti koji vode računa o njemu objavili su da Nikola najviše voli da se igra s crvenom „loptom“.

On se u utočištu u Holandiji nalazi u društvu drugih pripadnika svoje vrste i ostalih velkih mačaka. Poslednja koja im se pridružila je Vasilina, mlada lavica spasena iz Harkova u Ukrajini.

Ona je pronađena izgladnela kako luta ulicama ratom razorenog grada, a holandska organizacija je na svom sajtu navela da je životinja bila u privatnom vlasništvu i čuvana u jednoj kući u Harkovu.

Ako sve prođe dobro i Vasilina se prilagodi novom okruženju, planirano je da je spoje s Nikolom u nadi da mladi lavovi jedno u drugom pronađu par i nastave zajednički život.

Potraga za mladunčetom lava organizovana je krajem januara 2022. u mestu Pobori, iznad Budve. Životinja je 10. februara pronađena na putu ka selu selu Krapina.

Privremeno je bio smešten u prihvatilištu za životinje, a krajem jula prošle godine prebačen je u Holandiju.

Mladunče lava je nelegalno prokrijumčareno u Crnu Goru i do danas nije otkriveno ko je to uradio.