Šest rasa pasa sa najkraćim životnim vekom

Ljubimci 17. jun 202418:28 9 komentara
Shutterstock/Lunja

Psi su neizostavni članovi brojnih porodica, a njihova prisutnost unosi radost i ljubav u živote mnogih ljudi.

No, bez obzira koliko ih voleli, neki psi jednostavno imaju prekratak životni vek, zbog čega rastanci s njima mogu biti posebno bolni.

Dok neke vrste žive po petnaest godina i više, druge nas zbog zdravstvenih problema napuštaju već sa šest godina. Portal Always Pets napravio je spisak pasa s najkraćim životnim vekom, a u nastavku smo izdvojili neke od njih, prenosi Citymagazine.

Bordoška doga

Bordoške doge su veliki i inteligentni psi koji su zaštitinički nastrojeni prema svojim porodicama. U proseku žive između pet i osam godina. Kao i sve ostale brahicefalične rase, bordoške doge imaju brojne probleme sa disanjem što im skraćuje životni vek.

Bernardinac

Bernardinci su nežni divovi koji žive između osam i deset godina. Skloni su brojnim zdravstvenim problemima – od srčanih problema i epilepsije do raka. Isto tako, zbog problema sa želucem, tokom dana bi trebalo da jedu više manjih obroka umesto jednog velikog.

Nemačka doga

Nemačke doge u proseku žive između šest i osam godina. Glavni zdravstveni problem s kojim se suočavaju je proširenje i zavrnuće želuca, što za njih može biti kobno. Vlasnici doga trebalo bi da se savetuju s veterinarom oko ishrane svog psa kako bi izbegli ovaj problem.

Bernski planinski pas

Bernski planinski psi u prošlosti su živeli između deset i dvanaest godina, ali u današnje vreme u proseku žive između šest i osam godina. Glavni razlog za to je činjenica da su jako skloni raku. Neki od ovih pasa ne dožive ni dve godine pre nego što obole od raka. Osim toga, kao i ostale velike rase, imaju problem sa želucem i srcem.

Irski vučji hrt

Irski vučji hrt je još jedna velika rasa koja nema dug životni vek. U proseku žive između šest i deset godina. Skloni su raku kostiju, Von Willebrandovoj bolesti, proširenju i zavrnuću želuca, limfomu i hipertireozi.

Engleski buldog

Shutterstock/Olga Aniven

Iako su znatno manji od ostalih pasa s popisa, engleski buldozi često pate od mnogih zdravstvenih problema. U proseku žive između osam i deset godina. Imaju problema s disanjem i ne podnose vrućine, a za brojne zdrastvene probleme krivi su neodgovorni uzgajivači koji su kroz godine parili bliske srodne životinje.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare