Uginula Kapitolina, glavna mačka Petropavlovske tvrđave

Ljubimci 02. sep 202120:18 6 komentara
Shutterstock

U Sankt Peterburgu uginula je glavna mačka Petropavlovske tvrđave - Kapitolina, koja je imala 21 godinu, saopšteno je iz sanktpeterburškog Državnog istorijskog muzeja.

Iz Muzeja su na svojoj stranici na društvenoj mreži „Vkontakt“ naveli da je Kapitolina bila nezamenjiv čuvar Petropavlovskog hrama, te da su je voleli i zaposleni i posetioci muzeja.

Mačka „carskih boja, plave krvi, gadnog karaktera i tvrdih principa“, kako su je opisivali radnici muzeja, svaki dan je obilazila hram i njegovu tvrđavu, prenosi „Ruska gazeta“.

„Kapa“ je često pozirala turistima na službenom mestu nadzornika ili na trgu ispred Hrama. Ponekad je lovila miševe i vrapce, isključivo zbog održavanja kondicije, s obzirom na to da su ovog ljubimca odlično hranili. U junu je Kapitolina postala laureat sveruskog konkursa gradova u nominaciji „muzejske mačke“.

Petropavlovska tvrđava nalazi se na ostrvu na reci Nevi, izgrađena je u ranom 18. veku i u njoj se nalazi Petropavlovski hram. Ova tvrđava je jedan od spomenika Sankt Peterburga pod zaštitom Uneska, a njen veći deo danas je pretvoren u muzej.

U Sankt Peterburgu postoji veliki broj spomenika posvećenih mačkama. Prema predanju, nakon opsade Lenjingrada nije preostala nijedna životinja zbog gladi prouzrokovane blokadom, a prva koja je potom dovedena u grad bila je mačka. Ona je od tada simbol ovog grada.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare