Vrste alergija kod kućnih ljubimaca i kako se tretiraju

Ljubimci 27. apr 202119:57 > 20:01 1 komentar
Shutterstock

Alergija je veoma čest problem kod pasa i mačaka i može da prouzrokuje svrab, oštećenja kože, gubitak dlake i upale ušiju i kože.

„Sa medicinske tačke gledišta, alergija predstavlja preteranu odbrambenu reakcuju imunog sistema na materije, alergene, koji se nalaze u okolini i kod zdravih jedinki ne prouzrokuju nikakvu reakciju“, kaže doktor veterinarske medicine Dragutin Smoljanović iz veterinarske ambulante „Guta“ i dodaje:

Povezane vesti

„Imuni sistem u normalnim okolnostima štiti organizam od potencijalno opasnih virusa i bakterija. U slučaju alergijske reakcije taj imuni sistem preterano reaguje na bezopasne materije iz naše okoline koje mi nazivamo alergeni“.

Simptomi alergije kod pasa i mačaka

Ljubimci najčešće ližu određene delove kože previše, češu se, grizu određene delove tela, tresu uši koje su iritirane, gube dlaku simetrično na telu, povraćaju ili imaju dijareju.

Međutim postoje razlike u simptomima alergije kod pasa i mačaka.

„Mačke uglavnom imaju kožnu i respiratornu formu. Kožna forma se najčešće manifestuje gubitkom dlake na stomaku ili u predelu vrata. Na vratu su promene praćene izuzetnim svrabom, pa se često kod mačaka u tom predelu nalazi otvorena rana. Kod pasa su alerije češće, zahvataju više organskih sistema i imaju veće posledice“, objašnjava dr Smoljanović..

Zašto se javljaju alergije?

Prema rečima dr Smoljanovića potencijal za nastajanje alergije je genetski predisponiran. Na koji će alergen vaš pas ili mačka razviti alergiju zavisi od hrane i okruženja.

„Alergije se pogoršavaju sa protokom vremena, u smislu da je reakcija na alergene burnija, a povećava se i broj alergena koji prouzrokuju alergiju. Na sreću u današnje vreme postoji mnogo stvari koje možemo da uradimo kako bi pomogli vašem psu ili mački“, kaže veterinar.

Šta možemo da uradimo?

„Totalno izlečenje od alergije je teško ali nije nemoguće. U većini slučajeva, na osnovu moje dugogodišnje prakse, alergija se može držati pod kontrolom tako što će se simptomi ublažiti a vaš ljubimac živeti dug i zdrav život. Na prvom mestu je da se utvrdi na šta je vaš ljubimac alergičan. Razlog za to je što različiti alergeni zahtevaju različit pristup terapiji“, objašnjava dr Smoljanović.

Terapija se svodi na medicinski tretman – desenzibilizacija, primena antihistaminika i imunosupresivnih lekova i na primenu preparata i suplemenata za negu kože i dlake – razni šamponi i kondicioneri, dodaci ishrani u vidu posebnih nezasićenih masnih kiselina

Alergija na hranu

„Ukoliko su vaš pas ili mačka alergični na hranu, bitna stvar je pronaći hranu koja ne izaziva alergijsku reakciju“, kaže dr Smoljanović i dodaje da najčešći problem predstavljaju protein iz namirnica kao što su piletina, govedina, soja, žitarice i mleko.

Prema rečima dr Smoljanovića postoje dva veoma efikasna načina da izbegnete proteine koji prouzrokuju alergiju.

„Hranite vašeg ljubimca hranom koja ima različit izvor proteina od onog koji je korišćen u ishrani do tada. Imuni sistem ne može da proizvede alergijsku reakciju na protein sa kojima se nije susreo u prošlosti. Hrana koja je bazirana na sastojcima koji su novi za vašeg psa ili mačku smanjuje rizik od alergijske reakcije. Ovaj pristup skoro da nije moguć ukoliko hranite vašeg ljubimca hranom poznatih brendova, pošto kompanije sa velikom produkcijom hrane menjaju njen sastav u zavisnosti od kretanja cena na tržištu”, kaže veterinar i dodaje:

„Kvalitet namirnica koje ulaze u proizvodni ciklus može da utiče na pojavu alergije. Žitarice iz robnih rezervi zbog dužeg skladištenja imaju više grinja u sebi, meso poreklom od životinja čije meso nije za ljudsku ishranu, poput životinja koje su pred klanje tretirane antibioticima ili hormonima, kao i životinja uginulih na porođaju, takođe povećavaju alergijski potencijal. O genetski modifikovanim organizmima (GMO) i njihovom alergenskom potencijalu da i ne govorim“.

„Za ljubimce možete da koristite hranu kod koje su proteini hidrolizovani. Posebnim industrijskim procesom dovodi se do razgradnje proteina na male delove tako da njihova molekulska veličina ne izaziva alergijsku reakciju“, predložio je veterinar.

Suplementi

Kada su u pitanju suplementi za ljubimce koji imaju kožne manifestacije kao što su opadanje dlake, svrab perutanje kože i česte kožne infekcije prema rečima dr Smoljanovića bilo bi dobro da uzimaju suplemente koji u sadrže vitamin E, selen, omega 3 i omega 6 masne kiseline, kako bi se ojačao lokalni imunitet i poboljšalo stanje kože i dlake.

Alergije na buve, prašinu, grinje i polen

Skoro je nemoguće izbeći alergene iz okoline kao što su buve, prašina, grinje ili polen.

„Ono što mi možemo da uradimo kod ovih alergija je da svedemo na minimum prisustvo alergena korišćenjem preparata protiv buva, redovno održavanje higijene u prostoru u kome pas ili mačka boravi i kupanje ljubimaca kako bi uklonili alergene sa površine kože. Zatim, možemo da pružimo potpornurnu terapiju kako bi smanjili doze lekova koji se upotrebljavaju u lečenju i kontrolisanju terapije korišćenjem kortikosteroida i antihistaminika. I kao krajnje rešenje, može da se izvrši desenzibilizaciju psa ili mačke“, smatra dr Smoljanović.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare