Apple kažnjen u Italiji sa 318 miliona € zbog utaje poreza

SciTech 30. dec 201515:03 > 15:09
AFP/ Josh Edelson

Kompanija Epl (Apple) pristala je da plati italijanskim vlastima 318 miliona evra u okviru nagodbe u poreskom sudskom sporu, u kom je američki tehnološki gigant optužen za izbegavanje plaćanja poreza, saopštila je Poreska uprava u Rimu.

Italijanska podružnica Epla je pod istragom zato što, kako se tvrdi, nije prijavila poreskim vlastima više od jedne milijarde evra (1,3 milijarde dolara), piše dnevni list „Republika“, a prenosi agencija Rojters.

Portparol Poreske uprave je potvrdio da je vest koju je objavila „Republika“ tačna, dodajući da ne može da otkrije više detalja o tom poverljivom slučaju.

Iz „Epla Italija“ nisu odgovorili na zahtev da daju komentar ovim povodom, navodi britanska agencija.

Prema pisanju „Republike“, sporazum o plaćanju stiže nakon nekoliko meseci pregovora i odgovara punom iznosu koji su italijanske vlasti zahtevale na ime poreza za period od 2008. do 2013. godine.

Kako navodi Rojters, ovaj dogovor dolazi u atmosferi narastajućih kontroverzi o poreskim aranžmanima multinacionalnih grupacija koje koriste prekogranične korporativne strukture kako bi smanjile svoje poreske obaveze.

„Epl Italija“ je deo evropskog poslovanja kompanije, čije je sedište u Irskoj, zemlji s jednom od najnižih stopa poreza na dobit u Evropskoj uniji.

Ranije ovog meseca, šef Epla Tim Kuk je ocenio optužbe, o tome da najbogatija svetska kompanija izbegava američke poreze skrivanjem novca u inostranstvu, kao „političke budalaštine“, i naglasio:“Platićemo svaki dolar poreza koji dugujemo“, podseća Rojters.