Francuska vojska: Pokušaji infiltracije preko Pokemona

SciTech 31. avg 201613:14 > 13:19
AFP

Francuska vojska, iz sigurnosnih razloga, uvodi zabranu igranja igrice "Pokemon Go" u vojnim objektima.

Kako javlja Anadolija, časopis „Le Canard Enchaine“, pozivajući se na izvore iz francuskog Ministarstva odbrane, navodi da zvaničnici francuske vojske planiraju da uvedu zabranu igranja popularne igrice u vojnim objektima.

Istakli su da je virtualni lik – Pokemon otkriven u „osjetljivim“ područjima u zgradama ministarstva i vojnim objektima. Naglašeno je da su se „poslednjih meseci zlonamerne osobe na različite načine pokušale da se infiltriraju u vojne objekte, a sve u cilju različitih napada.“

Do sada je u vojskama Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Tajlanda i Indonezije uvedena zabrana igranja „Pokemon Go“ zbog, kako je navedeno, rizika po sigurnost u ovim objektima ali i slabosti koje se mogu javiti u obaveštajnom sektoru.

Japanska kompanija Nintendo početkom jula lansirala je interaktivnu igricu Pokemon Go koja igračima omogućava da pomoću kamere i GPS-a pronalaze, hvataju i bore se s Pokemonima koji “oživljavaju”.

Za sve to je neophodno kretanje do određenih lokacija.

Igricu su već zabranili u nekim zemljama dok u drugima igrači zadobijaju povrede usled igranja, odnosno „hvatanja“ Pokemona ne obazirući se na saobraćaj i opasnosti na ulicama i trgovima. Zbog nepažnje u kretanju tokom igranja igrice zabilježeno je nekoliko smrtnih slučajeva u više zemalja.