Astronaut se izvinio zbog laži da je porastao 9 cm u svemiru

SciTech 10. jan 201809:11 > 09:11
NASA

Japanski astronaut Norišige Kanai izvinio se sa Međunarodne svemirske stanice jer je rekao da je porastao za devet centimetara u svemiru i da brine da li će biti bezbedan kada se bude vraćao na Zemlju.

Većina astronauta „poraste“ tokom boravka u svemirskim misijama zato što im se kosti izduže usled nepostojanja gravitacije, ali je obično reč o nekoliko centimetara. Ta pojava se neutrališe posle povratka na Zemlju.  

Kanai (41), koji je prošlog meseca otišao u šestomesečnu misiju na orbitalnoj stanici, napisao je na Tviteru pre dva dana da ima „veliku objavu“.  

„Izmerena mi je visina ovde u svemiru i nekako se desilo da sam porastao devet centimetara! Zbog toga sam malo zabrinut da neću moći stati u sedište ‘sojuza’ u povratku“, napisao je japanski astronaut.  

On se danas izvinio i rekao da je izmerio samog sebe na zahtev kapetana i da je utvrđeno da se „izdužio“ samo dva centimetra.  

„Ovo pogrešno merenje je postala velika stvar, pa moram da se izvinim zbog ove užasne lažne vesti“, napisao je Japanac na Tviteru.  

On je dodao da mu je laknulo, jer će moći da stane u „sojuz“.