EU izdvaja milijardu evra za "superračunare"

SciTech 11. jan 201815:27 > 15:39
Shutterstock

Evropska komisija predložila je ulaganje od milijardu evra u infrastrukturu za vrhunske evropske superračunare do 2020. godine.

Komisija navodi da je taj predlog ključan za konkurentnost i nezavisnost EU u okviru informacionih podataka, budući da evropski naučnici i industrija svoje podatke danas sve više obrađuju izvan EU.

Zbog tog manjka nezavisnosti ugroženi su privatnost, zaštita podataka, poslovne tajne i vlasništvo nad podacima, posebno u slučaju osetljivih aplikacija.

U okviru nove pravne strukture finansiranja (pod nazivom „zajednički projekat EuroHPC“) nabaviće se, izgraditi i uspostaviti vrhunska infrastruktura za računarstvo visokih performansi (HPC) u celoj Evropi.

Osim toga, EuroHPC-om će se podržati program istraživanja i inovacija za razvoj tehnologija i hardvera, kao i aplikacija koje bi se upotrebljavale na tim superračunarima.

Doprinos EU zajedničkom projektu EuroHPC iznosiće približno 486 miliona evra u skladu s postojećim višegodišnjim finansijskim okvirom, a države članice i pridružene zemlje uložiće sličan iznos.

Ukupno bi se do 2020. uložila jedna milijarda evra javnih sredstava, a uz to bi privatni članovi inicijative uložili doprinose u radu.

„Superračunari su pokretačka snaga digitalne privrede. Konkurencija je oštra, a EU trenutno zaostaje za ostalima: nijedan od naših superračunara nije među prvih deset u svetu. Cilj je inicijative EuroHPC da do 2020. osigura evropskim istraživačima i preduzećima vodeće svetske superračunare, kako bi razvili tehnologije poput veštačke inteligencije i aplikacije koje će nam u budućnosti pomoći u svakodnevnom životu, naprimer u zdravstvu, bezbednosti ili inženjerstvu“, rekao je potpredsednik Komisije za jedinstveno digitalno tržište Andrus Ansip.

Zajednički projekat EuroHPC delovaće u razdoblju 2019- 2026. Zajednički vlasnici i upravnici planirane infrastrukture biće članovi zajedničkog poduhvata.

To će u početku biti zemlje koje su potpisale Izjavu o EuroHPC-u, kao i privatni članovi iz akademske zajednice i industrije.

Projektu se u svakom trenutku mogu priključiti novi članovi, ako osiguraju financijski doprinos.

Zasad je izjavu o EuroHPC-u potpisalo 11 država članica EU-a i Švajcarska. 

Superračunari su potrebni za obradu sve većih količina podataka u mnogim područjima, od zdravstvene zaštite i obnovljive energije do sigurnosti automobila i sajbersigurnosti.

Ciklusi proizvodnje automobila, na primer, mogu se, zahvaljujući superračunarima skratiti sa 60 na 24 meseca. HPC se upotrebljava i za sprečavanje i prevladavanje prirodnih katastrofa velikih razmera, posebno za predviđanje putanja uragana ili za simulacije potresa.