Predstavljen prvi digitalni udžbenik iz biologije

SciTech 01. mar 201814:49 > 14:55
Tanjug/Zoran Žestić

Pr­vi srp­ski di­gi­tal­ni udž­be­nik iz bi­o­lo­gi­je na ćirilici, namenjen za peti razred osnovne škole, predstavljen je u Osnovnoj školi "Drinka Pavlović" u Beogradu.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić kazala je da će ti udžbenici od sep­tem­bra po­sta­ti „škol­sko šti­vo“, kao i da je Vlada za to u budžetu za 2018. godinu izdvojila 70 miliona evra. 

„Idemo hrabro i brzo. Zadovoljna sam reformama u sistemu obrazovanja koje je započeo ministar Šarčević. Ovo je najvažniji zadatak pred nama i najteži, ali ako se uradi kako smo počeli, onda smo osigurali budućnost za našu zemlju i za našu decu“, kazala je Brnabić.

Ona je dodala da u ovoj godini treba da se napravi iskorak u projektu „Povezane škole“, koji podrazumeva da sve škole budu povezane na brzi internet, što će omogućiti da pilot projetak digitalnih udžbenika bude uveden od septembra u 2.000 učionica.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević je kazao da je digitalni udžbenik uvod u priču digitalizacije celog obrazovnog sistema. Govoreći o ceni tih udžbenika, Šarčević je kazao da to još nije poznato, ali da je „činjenica da se sa digitalnim modelima ide na manji broj udženika, na obavezan paket i da će se time oboriti ukupna cena prema roditeljima“.

„Nije ništa džabe, sem za one socijalne kategorije za koje država ima para“, kazao je Šarčević i dodao da je ove godine 86.000 paketa udžbenika obezbeđeno besplatno. 

„U novom Zakonu o udženicima se govori o nasleđivanju udžbenika i ko je dobio udžbenik besplatno mora ga ostaviti u biblioteci da se nasledi. Ako to sprovedemo kroz dve godine, tako ćemo da uštedimo“, ocenio je Šarčević.

Ministar je dodao da je Zakon o udžbenicima gotov i da krajem marta ulazi u skupštinsku proceduru. 

Nastavnica biologije Marina Drnadarski, koja je održala ogledni čas sa digitalnim udžbenikom u OŠ „Drinka Pavlović“, kaže da digitalni udžbenik sadrži razne aktivnosti, igrice, video materijale, audio materijale i druge zanimljive stvari koje učenik može sam ili uz pomoć nastavnika da potraži, kao i zanimljive eksperimente koje može da uradi u učionici ali i u kućnim uslovima. 

Drndarski je dodala da se digitalnim udžbenicima može proveravati znanje učenika pojedinačno ili odeljenja u cleini, a roditelji mogu da prate napredovanje dece preko računara, kao i da je deci približena digitalizacija.