Google ulaže milione u humanu veštačku inteligenciju

SciTech 30. okt 201800:09 > 21:15
REUTERS/Dado Ruvić

Kompanija Google objavila je da će dati 25 miliona dolara za projekte koji traže način da putem veštačke inteligencije kompjutera stvore humanije društvo.

Taj program je deo šire Googleove inicijative „AI za društveno dobro“ koja za cilj ima da smanji zabrinutosti da će napredak u veštačkoj inteligenciji uništiti poslove i možda čak biti vojno korišćen za autonomno ubijanje ljudi.

I druge tehnološke kompanije su preduzele slične korake u bavljenju etičkim pitanjima u domenu veštačke inteligencije. Microsoft je izdvojio 115 miliona dolara za inicijativu „AI za dobro“, za organizacije koje razvijaju veštašku inteligenciju za humanitarne, ekološke i slične projekte.

Tokom prezentacije u Sanivejlu, u Kaliforniji, Google je prikazao kako se AI tehnologija već koristi za dijagnostiku bolesti, pomaganje ljudima s invaliditetom, predviđanje rizika od poplava i zaštitu ugroženih vrsta.

Ipak, uprkos obavezama koje pruezimaju Google i Microsoft, duh skretanja AI u veoma pogrešnom smeru je i dalje prisutan.

Iako obećava dobre stvari s veštačkom inteligencijom Microsoft se bori za ogroman ugovor s američkom vojskom, što je ranije ovog meseca dovelo do slanja otvorenog pisma grupe zaposlenih zabrinutih da bi kompanija mogla izdati sopstvene principe veštačke inteligencije.

Microsoft je na svom blogu potvrdio odlučnost da dobije pomenuti ugovor uz obećanje da će se u slučaju da ga dobije baviti svim eventualnim etičkim pitanjima.

Google je odlučio da se ne nadmeće za ugovor s vojskom nakon protesta zaposlenih. Ta kompanija je zaključila da se ugovor ne poklapa s njihovim principima za veštačku inteligenciju, koji ne dozvoljavaju da se tehnologija koristi za „uzrokovanje ili direktno nanošenje povreda ljudima“.