Matić: Svakih 5,6 dana neki slučaj onlajn nasilja nad decom

SciTech 21. nov 201817:52 > 17:52
N1

Svakog petog ili šestog dana u Srbiji se prijavi onlajn nasilje nad decom, kaže državna sekretarka Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić. Za godinu i po, koliko postoji, Nаcionаlnom kontаkt centru zа bezbednost dece nа internetu prijаvljen je 101 slučаj koji se odnosi nа kriminаlno zlostаvljаnje dece na internetu, kaže.

„Podaci jesu alarmantni i upozoravaju da moramo biti svesni opasnosti i da kao društvo, sve institucije, moramo raditi na edukaciji i prevenciji nasilja na internetu“, izjavila je Matić u Danu uživo.

Ona je rekla da se tom kontakt centru javljaju pre svega odrasli, ali i sve češće deca.

„Centar funkcioniše po principu poziva, na broj 19833…Aktivni smo i na društvenim mrežama, takođe i na portalau www.pametnoibezbedno.gov.rs. Postoji mogućnost prijave, kao i sadržaji i informacije o tome na koji način da reagujemo u slučajevima nasilja“, kazala je Matić.

Kako je rekla, najveći broj onih koji zovu traže savete o tim pitanjima.

„Međutim, imali smo i slučajeve krivičnog dela. Sve slučajeve sa elementima krivičnog dela prosleđujemo MUP-u i tužilaštvu“, dodaje.

Ti slučajevi se uglavnom tiču vrbovanja dece, pedofilije, zloupotrebe Fejsbuk naloga maloletnika, širenja mržnje putem društvenih mreža, a najzastupljeniji vid nasilja je, kako je rekla, vršnjačko nasilje.

„I to je naša bolna tema. Ali mi sarađujemo s Ministarstvom prosvete, koje ima svoju SOS linuju koja se uglavnom bavi problemom vršnjačkog nasilja. Zato je Ministarstvo prosvete naš najvažniji partner. Tu su i Ministarstvo zdravlja, kao i Ministarstvo rada i socijalne politike…tom ministarstvu smo recimo, uputili 29 prijava vezanih za zanemarivanje dece“, kazala je gošća N1.

POVEZANE VESTI

Prevencija je, kako kaže, najvažniji vid borbe, jer kada dođe do krivičnog dela, posledice su ozbiljne.

„Nekada je dovoljna pomoć naših edukatora, nekada je neophodno da reaguje škola i Ministarstvo prosvete s kojim mi komuniciramo. Oko 90 škola bilo je uključeno u program edukacije, više od 9.000 dece i 3.000 roditelja je prisustvovalo tim obukama…Oko 10.000 dece učestvovalo je u našem IT karavanu“, rekla je.

Ona je naglasila da su deca već sa četiri godine „na internetu“, te je neophodno da se, kako je rekla, na institucionalnom nivou, pre svege kroz prevenciju, bavimo tim stvarima.

„Roditelji su ta karika u lancu čime mislim da ćemo se u naredom periodu baviti. Jer su nastavnici već uključeni ove procese, kao i deca, i sve te mere daju određene mere, jer su svi povezani. Roditelji ostaju prepušteni sami sebi. Roditelji su prezauzeti, imaju premalo vremena koje moraju da odvoje i dođu na neku radionicu. Zbog toga radimo na jednoj besplatnoj aplikaciji koja će biti usmerena ka roditeljima, da se upoznaju s prednostima savremenih tehnologija“, rekla je Matić.

Pogledajte gostovanje u Danu uživo: