Huavej se žalio sudu u SAD zbog ograničenja prodaje telekomunikacione opreme

SciTech 29. maj 201908:10 > 08:14
REUTERS/Thomas Peter

Kineski tehnološki gigant Huavej uložio je žalbu sudu u SAD, tražeći da se poništi odluka kojom se ograničava prodaja njegove telekomunikacione opreme.

Glavni pravnik Huaveja Song Lijuping rekao je da je kompanija zatražila da sud ramatra da li je ustavno da SAD zabrani svojoj saveznoj administraciji da kupuje opremu i usluge te kompanije ili da radi sa trećim kompanijama koji su njeni klijenti. Huavej je najveći proizvođač opreme za mreže mobilne telefonije, ali sada se bori da zadrži pristup vodećim tržištima za nove generacije mreža, pošto SAD tvrde da kompanja preti međunarodnoj sajberbezbenosti, prenosi AP. 

Novom žalbom Huavej traži ubrzanje rešenja žalbe uložene u martu u Teksasu, gde je sedište njegovih američkih operacija. Song je rekao da kampanja koju sankcioniše država protiv Huaveja neće poboljšati sajberbezbednost.

„Političari u SAD koriste snagu cele nacije da gone privatnu kompaniju. To nije normalno“ rekao je Song. 

Ovo je objavljeno u trenutku u kom je kineska grupa, nesporni svetski lider u 5G tehnologiji pete generalcije mobilnih mreža, na meti nove serije napada iz Vašingtona, prenosi Frans pres.

U jeku američko-trgovinskog rata, adminsitracija predsednika Donalda Trampa stavila je Huavej na spisak sumnjivih kompanija kojima je zabranjeno da prodaju tehnološku opremu što preti samom opstanku Huaveja. Huavej u mnogome zavisi od delova proizvedenih u SAD za svoje telefone. 

Grupa je od 2018. na meti Vašingtona. SAD sumnjaju da kompanija dozvoljava kineskim obaveštajnim službama da koristi njihovu opremu da špijunira komunikacije preko mobilnih mreža u svetu.