Novi izum: Ovako se zvukom gasi vatra

SciTech 06. apr 201513:16 > 13:19
YouTube

Vatrogasci bi uskoro požare mogli da gase zvukom ako zaživi izum dvojice studenata iz Virdžinije.

Aparat za gašenje vatre Vieta Trana i Seta Robertsona izgleda kao onaj koji već viđamo samo što umesto kompresovanog vazduha koji izbacuje hemikalije, njihov aparat ima veliki zvučnik koji emituje zvučne talase. Aparat deluje kao duvanje u vatru, budući da su zvučni talasi zapravo višestruki i konstantni udari vazduha.

Kada su počeli da rade na ovom projektu, Tran i Robertson pokušali su da vatru ugase visokim tonovima, ali nisu uspeli. Sledeća opcija bili su tonovi niske frekvencije koji su se pokazali efikasnim.

Voda, prah, pena i različite hemikalije neki su od načina da se vatra ugasi. Zašto onda zvuk?

Klasični načini uzrokuju nered – od zagađivanja okoline hemikalijama pa sve do snažnih mlazova vode koji uništavaju sve ono što bi i vatra nekoliko sekundi posle progutala.

Tran smatra da bi se, za početak, ovakvi uređaji mogli postaviti iznad šporeta kako bi se sprečili požari u kuhinji. Druga opcija uključivala bi upotrebu u svemiru gde se, prema rečima Robertsona, sadržaj klasičnog vatrogasnog aparata raspršuje u svim smjerovima i stvara veliki nered, ali zvučni talasi mogu se usmeriti i bez gravitacije.