Moguće uključivanje Huaveja u budući Državni data centar u Kragujevcu

SciTech 16. sep 201916:13 > 16:15
REUTERS/Thomas Peter

Predstavnici Kancelarije Vlade Srbije za informacione tehnologije i elektronsku upravu i kineskog "Huaveja" razgovarali su o mogućnosti uključivanja te kompanije u razvoj klaud infrastrukture budućeg Državnog data centra u Kragujevcu, saopštila je Kancelarija.

Sastanak dveju delegacija, sa direktorom Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailom Jovanovićem i predsednikom „Huaveja“ za Cloud Computing i Big Data platformu Ma Lijem na čelu, održan je u sedištu te kompanije u gradu Donguan u Kini.

POVEZANE VESTI

Razmatrane su i mogućnosti za uspostavljanje Državne platforme za veštačku inteligenciju koja bi bila bazirana na HPC (high performance computing) rešenjima.

Izgradnjom data centra u Kragujevcu, koji će po svojim kapacitetima i tehničkim i bezbednosnim standardima biti vodeći u Jugoistočnoj Evropi, kao i pripremom strategije razvoja veštačke inteligencije u Srbiji i planiranjem Državne platforme za veštačku inteligenciju, Vlada Srbije pravi nove iskorake i pozicionira Srbiju kao regionalnog lidera u razvoju IT sektora, navedeno je u saopštenju.

Na sastanku je razgovarano i o pripemama otvaranja Inovativnog centra za digitalnu transformaciju, kao Regionalnog Huavej centra za Zapadni Balkan sa sedištem u Beogradu.