Gejming industrija duplo veća od muzičke i filmske zajedno, u Srbiji nema status

SciTech 16. sep 201917:52 > 20:39
N1

Gejming industriija jedna je od najbrže rastućih u svetu i odavno je premašila filmsku i muzičku industriju. Prema grubim procenama u Srbiji vrednost ove industrije je između 50 i 100 miliona evra godišnje, ali je i dalje industrija koja nema svoj status.

Nedavno osnovana Srpska gejming asocijacija radi na poboljšanju statusa te industrije i u trenutnim su pregovorima sa predstavnicima vlasti. O granicama gejming industrije i statusu u Srbiji za Infobiz govorio je Nikola Čavić, predsednik Asocijacije industrije video igara Srbije.

Gejming industrija je jedna od najbrže rastućih industrija u svetu, koja je po rastu prestigla i filmsku industriju. Kako je to moguće? Kolika je vrednost te industrije?

„Procenjuje se da gejming industrije ostvaruje prihod od nekih 150 milijardi dolara godišnje. Procenjuje se da će filmska industrija ove godine ostvariti nekih 40 milijardi, a muzička 20 milijardi, tako da je danas gejming industrija duplo veća od muzičke i filmske zajedno. Rekao bih da je glavni razlog tog rasta ekspanzija pametnih telefona koji su omogućili ekspanziju industrije mobilnih igara. Zbog takve ekspanzije mobilnih uređaja procenjuje se da imamo dve i po milijarde gejmera širom sveta, koji ostvaruju taj ogroman prihod“.

Koje su granice te industrije?

S obzirom na to da se ova industrija zasniva na kreativnosti, tu granice ne postoje. Ako pričamo o industriji mobilnih igara, ona je bila gotovo zanemarljiva pre 10 godina.

Gde je Srbija na gejming mapi?

„Srbija je svrstana među top šest ekosistema u Evropi, što je dokaz da smo na mapi. Postoji nekoliko razloga za to, a pre svega jer imamo nekoliko globalno uspešnih kompanija. Nordeus, koja je nastala pre 10 godina, objavila je Top Eleven fudbalski menadžer koji je do sada igralo preko 200 miliona ljudi širom sveta i to je jedan od naših najkvalitetnijih proizvoda koji smo ikada kreirali i izvezli iz Srbije. Takođe, imamo Trilateral iz Novog Sada, koji kreira digitalne ljude, pre svega u industriji igara, ali i u filmu, umetnosti… Pored tih kompanija postoji i desetak drugih koje su već ostvarile neke uspehe.Trenutno ne postoje zvanični podaci o tome kolika je vredost te industrije u Srbiji, ali procene su između 50 i 100 miliona evra prihoda godišnje. Kod ove industrije je dobra stvar što je sve zapravo izvoz i tržište je ceo svet.

Jedan ste od osnivača SGA. U jednom od intervjua ste rekli da gejming zaslužuje poseban status u privredi Srbije. Kakav status sada ima?

„Zvaničan status nekako ne postoji. Gejming industrija nije registrovana i vodi se pod IT sektorom ili kreativnom industrijom. I to je jedan od izazova gde mi kao asocijacija pokušavamo da se izborimo sa tim. Mislim da je jako bitno da dobijemo status neke industrije u privredi, gde će se pratiti i broj zaposlenih i uticaj na ekonomiju i to pokušavamo sa predstavnicima države da rešimo u narednom periodu“.

Dokle ste stigli sa tim?

„Trenutno smo u fazi istraživanja. Dobili smo poziv od predstavnika države da ponudimo rešenje po ugledu na to kako su druge zemlje, što u regionu što u Evropi, rešile to. Tako da  sada radimo istraživanja i spremamo dokumentaciju za to“.