Gejts: Teorije zavere o meni su toliko glupe da im ponavljanje daje kredibilitet

SciTech 06. jun 202017:28 > 17:41
REUTERS/Michaela Rehle

Osnivač Majkrosofta, milijarder i filantrop Bil Gejts nije želeo da komentariše brojne teorije zavera, po kojima on želi da iskoristi pandemiju koronavirusa da bi pratio ljude putem mikročipova. Nakon izlaska SAD iz SZO, jedan od najbogatijih ljudi na svetu na putu je da postane glavni finansijer te organizacije.

„Veoma je teško opovrgnuti te tvrdnje jer su toliko glupe i čudne da čak i njihovo ponavljanje im daje kredibilitet“, rekao je Gejts o brojnim teorijama zavera koje kruže oko njega od početka pandemije koronavirusa, prenosi RTS.

Razne teorije zavere koje povezuju Gejtsa sa poreklom virusa ili tvrde da želi da prati ljude ugrađujući im mikročipove putem vakcinacije protiv virusa, do kraja maja pomenute su više od milion puta na internetu, navodi analitička kompanija Zygnal Labs.

Yahoo News i YouGov su sproveli istraživanje i utvrdili da teorije nastavljaju da kruže društvenim mrežama, a do kraja prošlog meseca čak 28 odsto korisnika verovalo je da Gejts želi da iskoristi pandemiju za ostvarivanje nekog od svojih skrivenih ciljeva

„Nikada nisam bio uključen u bilo kakav plan koji uključuje mikročipove“, rekao je Gejts, priznajući da su rezultati uznemirujući.

Ipak, Gejts, čije se bogatstvo procenjuje na oko 100 milijardi dolara, dodao je da su baze podataka dobra ideja kada je u pitanju praćenje vakcinacije protiv koronavirusa, ali da za tako nešto ne treba koristiti čipove.

Teorije oko uticaja Gejtsa vremenom su se proširile, a tome svakako pomaže i činjenica da će izlaskom SAD iz Svetske zdravstvene organizacije, fondacija „Bil i Melinda Gejts“ postati najveći donator SZO.

U protekle dve godine, fondacija Gejtsovih donirala je oko 530 miliona dolara SZO, što je oko 12 odsto budžeta. U istom vremenskom okviru, SAD su dale oko 890 miliona dolara.

Lorens Gostin, direktor centra za saradnju SZO, smatra da bi mogućnost da privatna fondacija postane najveći donor toj organizaciji mogla da bude preobražavajuća.