Mediji: Francuska ograničava opremu 5G kompanije Huawei

SciTech 22. jul 202021:13 > 21:52
Josep Lago / AFP

Francuske vlasti upozorile su telekome koji planiraju da kupe opremu 5G Huawei da neće moći obnoviti licenciju kada istekne, čime zapravo isključuju kineskog tehnološkog džina iz mobilnih mreža, rekla su tri upućena izvora.

Kao i druge zemlje Evrope, Francuska se priprema da uvede novu generaciju 5G u vreme kada rastu geopolitičke napetosti između dve svetske supersile.

Sjedinjene Države, koje optužuju Kinu da će se svojom opremom koristiti za špijunažu, a što odbacuju i Huawei i zvanični Peking, pritiska svoje saveznike da slede njen primer i zabrane Huawei.

Francuska agencija za kibernetičku bezbednost ANSSI saopštila je da će dopustiti operatorima korišćenje opreme, uključujući Huawei, uz licencu od tri do osam godina.

Ali, dodaje da poziva telekome koji trenutno ne koriste Huawei da izbegavaju nabavku te opreme kako ne bi od nje zavisili.

Svaki operator mora aplicirati za desetine licenci za opremu kako bi pokrio različite delove zemlje.

Odobrenja za Huawei vrede tri ili pet godina, a za evropske konkurentne Ericsson ili Nokia osam godina.

ANSSI još nije objavio svoju odluku.

Izvori na koje se poziva agencija Rojters navode da su francuske vlasti obavestile telekomunikacione kompanije u neslužbenim razgovorima prošlih meseci, što nije navedeno u službenim dokumentima, da se licenca za Huawei neće produžavati.

ANSSI je odbio da komentariše te navode, a komentar je odbio da da i sam Huawei, piše Rojters.

Ovakva ograničenja vodila bi postepenom isključenju Huawei iz francuske 5G mreže do 2028, dodaje agencija.

Jedan od izvora rekao je da bi bilo složeno za telekomunikacijskog operatora reskirati i ulagati u Huawei s neizvesnošću hoće li potrajati ta tehnologija.

Slično je i u Britaniji.

Zabrana bi mogla doneti nevolje teleoperatorima Bouygues i Altice, koji već koriste Huawei.

Te dve kompanije već su nekoliko puta ove godine rekle da bi u slučaju da moraju menjati opremu, a što bi im donelo velik trošak, mogle zatražiti naknadu od francuske države.

I Bouygues i Altice odbili su da komentarišu navode.

Druga dva velka operatora u Francuskoj, Orange i Iliad, uglavnom rade s Nokijim i Eriksonom.

U Velikoj Britaniji gde veliki teleoperatori jako zavise od tehnologije Huawei, vlada je naredila da oprema kineske kompanije mora biti povučena do 2027. godine.