Blizu Norveške pronađena olupina nemačkog ratnog broda iz Drugog svetskog rata

SciTech 07. sep 202015:13 > 15:18
Statnett/Handout via REUTERS

Olupina velikog nemačkog ratnog broda pronađena je u blizini obale Norveške, oko 80 godina nakon što je potopljen u bici tokom Drugog svetskog rata, saopštili su arheolozi i operator elektrodistribucije "Statnet".

Brod je identifikovan na osnovu slika i skenova sonarom po detaljima poput pozicije topova. Reč je o brodu „Karlsrue“, koji je prvi put detektovan 2017. godine na samo 15 metara od podvodnog strujnog kabla, koji je u upotrebi od 1977. godine.

Brod je izgrađen tokom dvadesetih godina prošlog veka, a kasnije je na njega postavljena nacistička svastika, koju je pod vodom uspio da snimi „Statnet“ sa svojim partnerima. Snimke je objavila norveška televizija NRK.

Brod dužine 174 metra bio je deo nemačkih snaga, koje su u aprilu 1940. godine izvršile invaziju na Norvešku, a pogodila ga je torpedom britanska podmornica nakon što je isplovio iz norveške luke Kristijansand.

Brodska posada je evakuisana, a brod su na kraju potopili sami Nemci. Pronađen je na morskom dnu, 490 metara ispod površine, na 24 kilometra od obale.