Microsoft će omogućiti zaposlenima stalan rad od kuće

SciTech 09. okt 202018:10 > 10. okt 2020 09:18
Pixabay

Microsoft je odlučio da omogući svojim radnicima da trajno rade od kuće, ali oni koji se na to odluče moraće da se odreknu svog radnog prostora u prostorijama američkog giganta, navela je u petak informativna stranica specijalizovana za visoke tehnologije The Verge.

Dok velika većina radnika Microsofta radi od kuće zbog pandemije covida-19, proizvođač softvera interno je predstavio smernice o „hibridnom radnom mestu“, kako bi omogućio veću fleksibilnost kada se američke kancelarije otvore, objašnjava portal The Verge.

U tom tehnološkom divu je 30. juna bilo zaposleno 163.000 ljudi, od kojih 96.000 u SAD.

„Microsoft će dozvoliti zaposlenima da rade od kuće manje od 50 posto radne nedelje, a menadžerima da stalno radi na daljinu“, piše The Verge.

Microsoft je prihvatio taj sistem začet u sektoru visokih tehnologija, poput Facebooka, koji dozvoljava stalni rad od kuće.

Međutim, radnici Microsofta će morati da se odreknu svog radnih prostora, ali će moći da koriste prostore za kontakte u sedištu kompanije.

„Pandemija covida-19 nas je prisilila da razmišljamo, živimo i radimo na nov način“, istakla je Kejtlin Hogan, izvršna direktorka Microsofta.

„Ali, neka radna mesta neće biti moguće stalno obavljati na daljinu, poput onih za koja je nužan pristup laboratoriji za istraživanje softvera, centrima podataka ili obuke osoblja“, dodala je.

Kancelarije Microsofta neće biti otvorene pre januara 2021.

Šef Facebooka Mark Zakerberg je rekao za The Verge da pola radnika te društvene mreže može stalno da radi od kuće sledećih pet do deset godina.