DW: Kremlj u ratu protiv YouTube, preti sankcijama

SciTech 22. nov 202010:36 > 10:45
Shutterstock

Poslednje reakcije YouTube na rusku propagandu su toliko su rasrdile Moskvu da preti sankcijama inostranim platformama zbog "cenzure".

Kako piše DW, dvonedeljne tirade ruskih zvaničnika i televizijskih propagandista protiv YouTube ishodovale su predlogom zakona. Predviđene su sankcije protiv inostranih internet-platformi ukoliko cenzurišu ruske medije.

Nekoliko sati ranije je ruska služba za nadzor medija Roskomnadzor pismom zatražila da Google vrati snimke sa YouTube kanala „Solovjov Live“ među trendove – dakle, na listu najgledanijih videa.

Poznati moderator Vladimir Solovjov sa državne televizije istaknuto je lice ruske propagandne mašinerije. Žurba sa kojom se priprema zakon pokazuje da za napad na YouTube postoje dublji razlozi. Kao povod su poslužili snimci Solovjeva, kao i kontroverza oko filma ruske državne televizije o talačkoj krizi i pokolju u Beslanu 2004. godine. YouTube je označio da film ima „neprimerene ili uvredljive sadržaje“, što uvek vodi smanjenju vidljivosti i gledanosti.

Pravi cilj napada krije se u činjenici da televizija kao najvažnije propagandno sredstvo države rapidno gubi publiku. Ona odlazi na YouTube, a ta platforma nije pod ruskom kontrolom. Cilj ruskih institucija nije da blokiraju najveću video-platformu sveta jer, da su to hteli, našli bi načina da primene druge, već postojeće zakone. Osim toga, blokada globalnih platformi pokazala se kao rđavo iskustvo, bez obzira da li se radi o platformama za onlajn-plaćanje ili rezervaciju termina. Blokada nervira sopstvene građane i to se onda vraća Kremlju kao bumerang.

Stoga budući zakon predviđa novčane kazne i usporavanje protoka podataka za one koje Kremlj proglasi krivim. Tehnički je to moguće, ali takođe nosi rizike. Kao i kod potpune blokade, postoji opasnost da se tehničke smetnje jave na drugim platformama ili da izbije masovno nezadovoljstvo kod miliona Rusa koji se informišu i zabavljaju uz YouTube. Zabluda je očekivati da će apolitični korisnici ovog sajta u tom slučaju okriviti američku platformu. Naprotiv, brzo će im biti jasno o čemu je reč. Već dve decenije ruski zvaničnici isto pokušavaju sa svakom platformom koja postane popularna, hoće da je kupe ili podjarme ili, ako to ne ide, onda da je ispune sopstvenim agentima i influenserima. Od zvaničnih ruskih medija, do anonimnih veb-kanala i vlogera koje službe hrane informacijama – svega ima na YouTube. Zato su aktuelni koraci ruske države zapravo način da se ojača pregovaračka pozicija.

Kremlj odavno razgovara sa Google i YouTube. Ideja je da se isposluje bolja pozicija za ruske propagandne kanale ili da se makar dobiju garancije da se ta pozicija neće pogoršati. Do sada, YouTube još nikada nije potegao ozbiljne korake protiv ruskih medija i autora, bez obzira koliko objave lažnih vesti, propagande ili plagiranog sadržaja. A ako pokoji video s vremena na vreme bude izbačen iz trendova, još bolje – to posluži kao povod da se ponove tvrdnje o cenzuri na američkim platformama.