Uz ovu aplikaciju nikada nećete sami pešačiti kući

SciTech 22. sep 201510:26 > 12:29
www.companionapp.io

"Javi se kada dođeš kući", najčešća je rečenica uz koju se prijatelji rastaju nakon druženja. Ali, šta kada biste na svom mobilnom mogli da pratite vašeg prijatelja na putu do kuće? Nova aplikacija vam to omogućava.

Aplikacija „Companion“, dostupna na Androidu i iOS-u, omogućava korisnicima da prate kretanje svojih kontakata koristeći se njihovim GPS-om. Aplikacija je lansirana pre dve nedelje, a dosad ju je „skinulo“ više od pola miliona korisnika.

Kako aplikacija funkcioniše i zašto je u vrlo kratkom roku postala vrlo popularna? Sve što treba da učinite je da „skinete“ aplikaciju na svoj telefon i pošaljete zahtev nekom od svojih konatakata da želite da ga pratite. Kada vaš kontakt to prihvati, pojavi se karta koja vam pokazuje tačno kretanje osobe koju pratite.

Aplikacija koristi senzore u vašem mobilnom uređaju kako bi detektovala promene u kretanju – ako korisnik počne da trči ili mu ispadnu slušalice, aplikacija od korisnika traži da potvrdi da li je sa njim sve u redu. Ako to ne uradi u roku od 15 sekundi, aplikacija obaveštava osobu koja ga prati i omogućava opciju pozivanja policije.

Takođe, aplikacija će kod korisnika koga prati s mobilnog uređaja početi da emituje zvuk sličan policijskim sirenama.