Aktivista: Sprečićemo trovanje ptica kad neko ko se lati otrova završi u zatvoru

SciTech 20. apr 202218:54 > 21. apr 2022 12:45
orao
Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

Slobodan Knežević iz Društva za zaštitu ptica, povodom novog slučaja trovanja ptica u blizini Bačkog Petrovca za N1 kaže da bi, kada bi se poštovao zakon i neko završio tri godine u zatvoru, to bila jasna poruka onima koji se late otrova da to ne čine.

On je naglasio da trovači kod nas mogu mirno da spavaju jer ne postoji efikasan sistem koji će ih kazniti.

Povezane vesti

Knežević za Dan uživo N1 navodi da postoje sporadični slučajevi da je neko finansijski kažnjen za to delo jer sud najčešće pribegava oportunitetu, ali da je zapravo tu adekvatna zatvorska kazna. „Ne tražimo ništa dodatno, tražimo da budu kažnjeni adekvatno zločinci koji su počinili“, kaže.

Podseća da su juče otkrili novi slučaj trovanja ptica, a da nije prošlo ni sedam dana od vesti da je otrovan orao krstaš koji se nalazi na nacionalnim simbolima i to još na Dan zaštite prirode. „Nadali smo se da je to dovoljna poruka da se stvori slika o vrstama koje su na ivici opstanka, jedinkama koje se mogu prebrojati na prste, ali mi ne radimo ništa na tome“, rekao je Knežević.

On ističe da je za članove društva kao hladan tuš odjeknula nova vest šta je sve juče stradalo. U pitanju su jedan orao belorepan, šest mišara, tri eje močvarice i četiri gavrana.

„Ovo je velika ekološka katastrofa koja govori o krajnjem nemaru ljudi, nekih naših komšija, prijatelja, rođaka koji posežu za najpodmuklijim načinima da reše sukob sa divljim životinjama“, naglasio je Knežević.

On dodaje da su pretpostavke članova društva da, kada je otrovan krstaš, da je došlo do namernog trovanja lisica i šakala zatrovanim mamcima. „Našli smo zatrovane mamce, delove fazana koji su bili postavljeni na rupe od lisice“, istakao je Knežević.

Dodaje da su zahvaljujući kolegama iz Mađarske koji imaju pse specijalizovane za otkrivanje otrova nakon toga pronašli još 20 otrovanih životinja.

„To sve skupa govori o tome da nemamo adekvatan sistem koji treba da odgovori na ove probleme“, rekao je Knežević.

„U jednom danu možemo da izgubimo celu populaciju orlova krstaša, a država o tome uopšte ne brine“

On je naglasio da su u slučaju trovanja orla krstaša sve institucije izašle na teren, ali da se one međusobno sudaraju, da ne znaju koja ima prevenstvo, koja šta treba da radi. „Osam godina čekamo na osnivanje radne grupe koja bi sprečavala slučajeve trovanja“, rekao je Knežević i dodao da su ove godine otkrili ukupno 12 slučajeva trovanja ptica.

Knežević podseća i da smo 2016. godine bili suočeni sa činjenicom da imamo samo jedan gnezdeći par orlova krstaša, odnosno dve jedinke i da od tada Društvo za proučavanje ptica sprovodi projekat koji podržava EU u okviru kojeg su bukvalno bdili nad pticama i čuvali poslednje gnezdo na severu Banata. Sada je, zahvaljujući tome, pet parova orlova krstaša koji sada žive u tom delu zemlje. „Oni su u riziku od trovanja što je veliki stres za sve nas. U jednom danu možemo da izgubimo celu populaciju orlova krstaša, a država o tome uopšte ne brine“, rekao je Knežević.

„Imali smo spotove na televiziji i busanje u grudi kako je orao krstaš nacionalni simbol, a imamo da nam jedinke svakog dana umiru. Moramo pronaći adekvatan model zaštite nacionalnog prirodnog blaga“, rekao je Knežević.

Naglasio je i da taj otrov neće završiti u pticama, već i u zemlji, vodi, na našem tanjiru.

Knežević kaže i da se otrov furadan i dan danas može kupiti „ispod žita“, a možda se i ilegalno uvozi. „Ne znamo odakle je on na tržištu. Samo pet miligarama furadana dovoljno je da usmrti 21 čoveka“.

„Da li treba da sačekamo da neko dete ili čovek strada da bi ozbiljno shvatili probleme. Priroda nam ukazuje na to gde trebda rešiti probleme, samo je pitanje volje. Ono što nas poražava je da trenutno tu volju ne vidimo“, naglasio je Knežević.

Upozorava da posotoje i vrste koje treba da postoje, ali „nisu nam mile srcu“. „Vodi se kampanja protiv šakala u medijima i javnosti, ali šakal ne sme biti otrovan. Trovanje je zakonom zabranjeno. Institucije, radite svoj posao i jednom nas obavestite da je neko završio u zatvoru“, poručuje Knežević.

Ističe i da su državne institucije koje se bave zaštitom prirode toliko unižene i na margini, da im se ne pridaje značaj koji bi trebalo da imaju. „O inspekcijskim službama da i ne govorimo, taj sistem je kolabirao. Nemate jasnu politiku države koja kaže da se na taj i taj način bavimo zaštitom prirode“, kaže Knežević.

„Ovakvi slučajevi koji nemaju epilog pokazatelj su stanja u državi. Žao nam je da ne možemo sa Ministarstvom zaštite životne sredine da sednemo za isti sto, iako s naše strane postoji dobra volja da se osnuje radna grupa koja bi mogla da pomogne da se ovakvi slučajevi reše“, naveo je Knežević.

On kaže da bi u tim institucijama zapošljavanje bilo potrebno, kao i podrška njihovom osposobljavanju za postupanje, ali da je ključno pitanje saradnje institucija. „Institucije međusobno sarađuju kao rogovi u vreći, izostaje saradnja“, navodi Knežević.

„Moramo da sednemo za sto, ukoliko se to ne uradi bićemo obični mrtvozornici“, istakao je stučnjak Društva za zaštitu ptica.