Apple počeo prodaju svojih iPhona proizvedenih u indijskim fabrikama

SciTech 23. sep 202309:33 5 komentara
Nic Coury / AFP

Američki tehnološki div Apple počeo je prvi put prodaju svojih iPhona proizvedenih u indijskim fabrikama, objavljeno je u subotu na predstavljanju novog modela tog pametnog telefona u Nju Delhiju.

Određeni broj modela iPhone 15 i iPhone 15 Plus iz indijske proizvodnje u prodaji je od petka u nekoliko zemalja, uključujući i samu Indiju, potvrdili su za DPA izvori iz fabrike.

Većina Appleovih proizvoda još uvek se proizvodi u Kini. Međutim, prema nedavnim izveštajima, s obzirom na geopolitičke napetosti Apple želi da uključi druge zemlje u svoje lance, s fokusom na Indiju i Vijetnam.

Šira distribucija proizvodnje takođe je povezana s ruskim ratom protiv Ukrajine i pandemijom covida-19, budući da su ti događaji otkrili veliku zabisnost lanaca snabdevanja od međunarodnih okolnosti.

Indija, koja osigurava državne podsticaje za proizvodnju pametnih telefona, sa svojih 1,4 milijarde stanovnika predstavlja atraktivno tržište u razvoju. Relativno skupi iPhoni ipak još uvek čine samo mali deo u prodaji pametnih telefona u toj zemlji.

Ove godine Apple je prvi put otvorio svoje prodavnice u Indiji.