Arheološko nalazište Medijana posle deset godina ponovo otvoreno za posetioce

SciTech 27. dec 202214:41 2 komentara
Ministarstvo kulture/Srđan Lalić

Arheološko nalazište Medijana u Nišu, antički kompleks Konstantina Velikog, otvoren je ponovo za posetioce i to deset godina nakon što je zatvoreno zbog različitih radova, između ostalog i zbog novih iskopavanja, konzervacije mozaik i izgradnje pristupnih staza.

Medijanu su za posetioce otvorile potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture Maja Gojković, gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski i direktorka Narodnog muzeja u Nišu Vesna Crnoglavac, a tom prilikom je rečeno da je Ministarstvo kulture za radove koji su izvođeni u protekloj deceniji utrošilo 185 miliona dinara.

Prema rečima Crnoglavac, arheološko nalazište Medijana ranije je bilo otvoreno od aprila do oktobra, ali sada će biti dostupno tokom cele godine, uz praćenje vremenskih uslova, kao što to rade i ostala arheološka nalazišta.

„Posetioci će moći da vide kompletnu vilu sa peristilom, mozaike i objekte koji se nalaze u sklopu prezentnog dela, a to je nekih 4,5 hektara. Tu su ostaci dve crkve, termi i drugih objekata“, izjavila je Crnoglavac.

Ona je kazala da će se Narodni muzej truditi da Medijana bude dostupna tokom cele godine i to ne samo za turističko razgledanje, već da bude ambijent i za razne kulturne događaje.

Ministarstvo kulture/Srđan Lalić

„Nastavićemo sa konzervacijom termi i istraživanje za izgradnju Arheološkog centra. Taj centar nam je najvažniji kapitalni projekat, kao spoj Vizitorskog i Naučnog centra“, izjavila je Crnoglavac.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture Maja Gojković je kazala da je Ministarstvo kulture za radove u Medijani izdvojilo 185 miliona dinara.

„Pravi način da obeležimo kraj godine je da otvorimo zajedno ovo veliko arheološko nalazište i da skinemo simbolično taj mrak koji je postojao deset godina i što se tiče kulture i istorije i arheologije nad ovim predivnim i zaista značajnim arheološkim nalazištem“, izjavila je Gojković.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je istakla da je danas Medijana otvorena za posetioce, ali da grad planira da na proleće napravi jednu veliku svečanost.

„Posebno smo ponosni na sve ovo što Medijana nudi i što posle deset godina možemo da predstavimo ne samo Nišlijama, već i turistima koji dolaze u naš grad. Možda tek sada možemo da kažemo da smo dostojni Konstantina i življenja u gradu Nišu“, izjavila je Sotirovski.

Ona je kazala da je grad sada korak bliži izgradnji Arheološkog centra.

„Verujem da ćemo imati narednih godina arheologe koji će dolaziti da pomognu našim arheolozima da istraže Medijanu, pošto je ovo čitavo prostranstvo koje još uvek ne znamo šta krije“, istakla je Sotirovski.

Prema njenim rečima, ponovno otvaranje Medijane za grad znači još jedan korak ka izgradnji zgrade Narodnog muzeja.

„Doneli smo odluku da parcelu u centru grada kupimo od Ministarstva odbrane, jer ćemo na taj način brže doći do zgrade muzeja“, dodala je Sotirovski.

Arheološko nalazište Medijana biće od 28. do 30. decembra otvoreno za posetioce od 10 do 15 časova, a ulaznice se neće naplaćivati.

Sa redovnim radom Medijana će nastaviti nakon božićnih praznika.